Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’daki 75 yıllık hava üssüne cami yapılacak


Türkiye’nin doğu hava sahasını korumak için kurulan, Suriye ve Irak’a yönelik hava operasyonlarında kullanılan 75 yıllık Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’na yapılacak caminin temeli atıldı. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, hayırseverler tarafından yaptırılacak caminin 500 kişi kapasiteli olacağını ve ayrıca iki dersliğinin bulunacağını söyledi.


Diyarbakır’da, 1947 yılından beri hizmet veren 8. Ana Jet Üs Komutanlığı yerleşkesine yapılacak caminin temeli atıldı. Temel atma törenine katılan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, yetkililerden cami projesi hakkında bilgi aldı. 500 kişi kapasiteli ve iki derslikli olması planlanan caminin Haziran 2022’de ibadete açılacağını belirten Vali Karaloğlu, “8. Ana Jet Üs Komutanlığı lojmanlar bölgesinde, hayırseverler tarafından yaptırılacak olan camimizin temel atma törenine katıldık. Camimiz, şimdiden hayırlı olsun” dedi.

Hava üssünün içinde mescit bulunduğu ancak 75 yıl sonra ilk kez cami yapılacağı belirtildi.


Törene Vali Karaloğlu’nun yanı sıra Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı ve Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezleri (BHMM) Komutanı Tümgeneral Kutlay Demir, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Ali Özmen, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Gökhan Çiloğlu, İl Emniyet Müdür Vekili Sinan Demir, İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ve diğer yetkililer katıldı.

Darbe girişiminde Ankara’yı bombalayan uçaklar bu üsten kalkmıştı

15 Temmuz darbe girişiminde Ankara’da Meclis ve birçok noktayı bombalayan uçaklar, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkmıştı. Darbe girişiminde rol oynayan Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Semih Terzi de Şırnak’ın Silopi ilçesinden üsse gelmiş ve bu üssü kullanıp Ankara’ya geçmişti. Bu nedenlerle üsse bir süre tenzili rütbe uygulanmıştı.

8. Ana Jet Üssü’nün önemi

Türkiye’nin doğu hava sahasını koruyan 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın karargâhı Diyarbakır’da bulunuyor. Üssün görevi terörle mücadele için kara birliklerine gereken ateş desteği sağlamak ve güney sınırlardan gelebilecek tehditlere karşı hava sahasını savunmak. 1947 yılında kurulan üsse 1952 yılında F-84’lerin gelmesiyle jet uçuşlarına başladı. 1972’de F-100, 1984 yılında ise F-104’ler birliğe katıldı. 1994 yılında ise F-16’lar birlikte konuşlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.