Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!
- Hava durumuyla başlıyoruz.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:
İstanbul’da bugün kuvvetli yağış bekleniyor, sıcaklık en düşük 6, en yüksek 11 derece olacak. Ankara kar yağışlı, sıcaklık en düşük 1, en yüksek 7 derece. İzmir sağanak yağışlı 13, Antalya sağanak yağışlı 14 , Diyarbakır ise çok bulutlu 10 derece olacak.
- Sırada Türkiye gündemi var.
Siyasetin gündemiyle başlayalım.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmayan iş insanı Osman Kavala davasıyla ilgili Türkiye’den 19 Ocak’a kadar görüş belirtmesini istemiş ve Ankara, Kavala’nın yargılanmasına ilişkin resmi görüşünü 20 Ocak’ta gönderdiğini duyurmuştu. Bakanlar Komitesi, Ankara’nın yanıtını ve AİHM’in Kavala ile ilgili kararını bugün düzenleyeceği oturumda değerlendirecek. Komitenin bugünkü toplantısında ikinci bir oylama yapması ve bu oylamada da üyelerin üçte ikisinin “evet” oyu kullanması halinde konseyin AİHM’e resmi bir bildirim yapması ve süreci resmen başlatması bekleniyor.
Milli Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki PKK hedeflerine operasyon düzenlediklerini açıkladı. “Kış Kartalı” hava harekâtı kapsamında Derik, Sincar ve Karacak’ta belirlenen hedefler vuruldu.
Trabzon’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erdoğan’ın kürsüye çıkarıp mikrofon uzattığı çocuk, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “hain” demişti. Küçük çocuk, Trabzon’da yerel bir gazeteye konuşarak kelimenin anlamını bilmediğini söyledi ve özür diledi. Çocuk, “Kendisinden özür dilerim. Söylediğime pişmanım. Siyasi işini bilmiyordum. Kadınlar ‘yalancı’ diyordu. Benim de orada aklıma geldi söyledim. Çok özür diliyorum ondan” dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geçen hafta Twitter hesabı üzerinden paylaştığı yolsuzluk belgelerine ilişkin konuştu. Partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a, “Yolsuzluk deyince senin adın en ön sırada yer alıyor, bunu bilmeyen mi var? Bütün Türkiye ve dünya biliyor” sözleriyle yüklenirken muhalefetin bir araya gelerek iktidarın ezberini bozduğunu söyledi.
Partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Kobani kumpas ve kapatma davalarını çökerteceğiz” dedi. Muhalefete çağrıda bulunan Sancar, “Dokunulmazlıkları kaldırmayı gündeme getirmenin barış imkânlarını tümüyle yok etmek gibi bir amacı var. Muhalefet 2016’daki olaylardan ders çıkarmış olsun. Birlikte yürümeliyiz, bir avuç soyguncuya, talancıya, sömürücüye karşı milyonların ortak mücadelesini mutlaka yaratmalıyız” diye konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli dün (1 Şubat) partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu istifaya çağırdı. İmamoğlu’nun balıkçıya gitmesini eleştiren Bahçeli, “Birleşik Krallık’ın Türkiye Büyükelçisi ile 25 gün önce programlanan randevusunu aklında tutan İBB Başkanı, Meteoroloji’nin uyarılarını bir türlü hatırlayamamıştır. Balığa tuz dökmüştür ama yollara tuz dökememiştir” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Trabzon’da halk kütüphanesinin açılışında konuştu. Gençlerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun balıkçıya gitmesini eleştirdi. Erdoğan, “İstanbul’da bizden sonrakilere bir şey kalmadı, ne yaptıysak biz yaptık. Olmayan bir şey vardı: Sarıyer-Kahraman’da balık yemek. Bizim tek derdimiz sorunları gidermekti” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu kararından sonra, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkında ihlal kararı verdi. Dokunulmazlığı kaldırılan ve bir kısmı cezaevinde tutulan 10 vekilden bazılarının başvurusunun dahi yapılmadığı, bazılarınınkinin ise eksik belge ve evrak nedeniyle AİHM tarafından usulden reddedildiği ortaya çıktı. Başvurusu usulden reddedilen eski HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, başvurularının reddedildiğini bir Parti Meclisi-Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında cezaevinde bulunan ve mektup gönderen Selahattin Demirtaş’tan öğrendiklerini söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Teftiş Kurulu, 2015 yılındaki “belediyeye ait tesislerin bitkisel, inşaat, tesisat, elektrik bakım ve onarım hizmet alımı işi” ihalesinde toplam 950 milyon TL’lik usulsüzlük tespit etti. Kurul, dönemin ABB Başkanı Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu.
Sanatçı Ceylan Ertem Twitter hesabından, bir dinleyicisinin kendisini beş-altı yıldır takip ve taciz ettiğini yazdı. Kendisini taciz eden kişinin, yaşadığı şehre de taşındığını aktaran Ertem, bu kişinin son olarak zaman zaman gittiği restorandan evine yemek siparişi verdiğini de söyledi.
Ekonomi ile devam ediyoruz.
Güne başlarken dolar kuru 13 lira 40 kuruş, euro kuru ise 15 lira 14 kuruştu.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 15 puanda kapamıştı.
Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 775 liraydı.
Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 89,33 dolar.
Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerini açıklayacak.
Dünya gündemiyle devam ediyoruz.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yaklaşık beş saat süren görüşmenin ardından Kremlin’de açıklamalarda bulundu. Ukrayna krizine ilişkin konuşan Putin, “Rusya dahil tüm ülkelerin çıkarlarının gerçekten dikkate alınması ve sorunun çözümü için alternatiflerin bulunması gerektiği açıkça anlaşılıyor” dedi. Putin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Rusya’yı savaşın içine çekmeye çalıştığını söyledi.
Telegram’dan paylaşımda bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin konuştu. Zaharova, Ukrayna hükümetinin, “Irak, Suriye, Libya ve ABD tarafından işgal edilen diğer devletlerin kaderini hatırlaması gerektiğini” söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü. Görüşmenin ardından konuşan Zelenskiy, Rusya’nın askeri birliklerini ülkesinin sınırından çekmesi gerektiğini söyledi. Zelenskiy, “Ukrayna’nın güçlü bir orduya sahip olması gerekiyor. Bu durumda yalnızca kendimize güvenmeli ve kötü şeyler için hazırlıklı olmalıyız. Tüm ittifaklara rağmen bunu yapıyoruz” dedi.
- Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.
Galatasaray’ın anlaşmaya vardığı Fransız golcü Bafetimbi Gomis, sarı-kırmızılılar için İstanbul’a geldi. Gomis, yaptığı açıklamada “Türkiye’ye ve Galatasaray’a döndüğüm için çok mutluyum. Galatasaray’ı çok özledim. 2,5 yıldır Galatasaray forması giymemiştim ama taraftarların gerçek sevgisini, desteğini her zaman hissettim” dedi.
Öte yandan Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi’nin 24. haftasında Fransa temsilcisi ASVEL’i 85-76 yendi. Fenerbahçe Beko, bu sonuçla galibiyet sayısını 10’a çıkarırken, Fransa temsilcisi 14. mağlubiyetini yaşadı.
Günün diğer önemli gelişmesinde ise Ayhancan Güven, FIA 2022 Sürücü Sınıflandırma listesinde Altın Sürücü statüsüne yükseldi. 24 yaşındaki Güven, bu statüye sahip olan ilk Türk pilot oldu.
- Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.
Son 24 saate 102 bin 601 yeni vaka tespit edildi, 198 kişi ise yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 142 milyon 171 bin 571’e çıktı.
- Bugün Medyascope’ta ne var?
Saat 12:00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış”, 12:30’da “Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü”, 13:30’da ”Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi”, 16:00’da “Sözün Özü”, 17:00’de “Transatlantik”, 18:00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, 20:00’de ise “Adını Koyalım” ekranlarımızda olacak.
Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz.
Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz.
Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,
Hoşça kalın.