Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç’te 77 kişiyi öldüren seri katil Breivik’in şartlı tahliye talebi reddedildi

Norveç’te 2011’de silahlı ve bombalı saldırılarda birçoğu çocuk 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik’in şartlı tahliye talebi reddedildi. Talep, Norveç mahkemesi tarafından “terör kurbanları için empati ve merhametten yoksun göründüğü” gerekçesiyle reddedildi.

Norveç’te Haziran 2011’de 77 kişiyi öldürmekten 21 yıl hapis cezası alan Anders Behring Breivik, hapiste 10 yılı tamamlamasının ardından şartlı tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu. 42 yaşındaki Breivik’in, hapiste kaldığı süre boyunca aşırılıkçı görüşlerinin azaldığına dair hiçbir belirti göstermediği belirtildi.

18 Ocak’taki şartlı tahliye duruşması için mahkeme salonuna girerken Nazi selamına benzer tarzda bir selam veren Breivik, “Beyazlara karşı soykırımınızı durdurun” yazılı kağıtlar taşımıştı. Yargıçla konuşan Breivik, kendisine savaş esiri muamelesi yapılmasını talep etmişti.

Breivik’in avukatı Oystein Storrvik, Breivik’in şartlı tahliye talebinin reddedilmesi kararına itiraz edeceklerini söyledi. Storrvik, Breivik’in Nazi selamı vermesi ile ilgili olarak ise “Hiçbir Norveçli avukat davanın Hitler selamı ile başlamasını istemez” dedi.

Storrvik, Breivik’in şartlı tahliyesini kazanmasıyla özellikle ilgilenmediğini ve uzun vadeli stratejisinin müvekkilinin “tutukluluk koşullarını iyileştirmek” olduğunu da sözlerine ekledi. Breivik cezasını, koşu bandı, buzdolabı, DVD oynatıcılı bir televizyon ve oyun konsolu içeren üç odalı bir süitte çekiyor.

Breivik, Oslo şehir merkezinde bir gübre bombasını patlatarak sekiz kişiyi öldürmüştü.

Mahkeme kararında, “Breivik, saldırıdan etkilenenler için üzüntüsünü sözlü olarak dile getirdi ancak aynı zamanda, öldürülenler arasında 14 yaşında kadar küçük çocuklar olduğunu bilmesine rağmen, Utoya’dan etkilenenlerin çoğunun çocuk değil, ‘liderlik pozisyonuna sahip insanlar’ olduğunu söyleyerek eylemlerini savundu ve muhtemelen meşrulaştırdı” denildi. 

Şartlı tahliye duruşmasının başlangıcında, Başsavcı Hulda Karlsdottir, Breivik’in hapiste kalması gerektiğini ve cezasını çektikten sonra da tehlikeli olmaya devam edeceğini söyledi. Karlsdottir açıklamasında, “Hem hayatta kalanlar hem de yakınlarını kaybeden akrabalar, dipsiz bir kederle baş başa bırakıldı ve işlenen vahşet Norveç tarihine geçti” dedi.

Adını değiştirdi

2017’de adını yasal olarak Fjotolf Hansen olarak değiştiren Breivik, saldırıları, Müslümanlar’ın Avrupa’yı işgali olarak nitelendirdiği ve ülkenin kültürel intiharına katkıda bulunduğunu belirttiği sisteme karşı şiddetli bir kampanyanın parçası olarak gerçekleştirdiğini söyledi.

Ne olmuştu?

22 Temmuz 2011’de başkent Oslo’da bir gübre bombası patlatarak sekiz kişinin ölümüne yol açan Breivik, ardından da merkez soldaki İşçi Partisi’nin gençlik kolu tarafından Utoya Adası’nda düzenlenen yaz kampını basarak çoğu çocuk 69 kişiyi katletmişti.

Kaynak: The New York Times

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.