Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’den Ukrayna krizi açıklaması: “ABD bizi savaşın içine çekmeye çalışıyor”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD), Rusya’yı Ukrayna’da bir savaşa çekmeye çalışmakla suçladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna kriziyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) “Rusya’yı Ukrayna’da bir savaşın içine çekmekle” suçladı. Putin, Amerika’nın amacının bir çatışmayı Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamak için bahane olarak kullanmak olduğunu öne sürdü. Rusya lideri ayrıca, ABD’nin, Moskova’nın Avrupa’daki NATO güçleri hakkındaki endişelerini görmezden geldiğini söyledi.

Ukrayna krizi mi, Avrupa krizi mi?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise olası bir Rus işgalinin, Ukrayna ile Rusya arasında bir savaştan ziyade, Avrupa’da tam ölçekli bir savaş olacağını belirtti.

Volodimir Zelenskiy

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Moskova’da görüşen Putin, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Bana öyle geliyor ki ABD, Ukrayna’nın güvenliğiyle pek ilgilenmiyor. Asıl görevi Rusya’nın gelişimini kontrol altına almak. Bu açıdan bakıldığında, Ukrayna’nın kendisi, ABD’nin hedefine ulaşması için sadece bir araçtır” dedi.

“ABD, endişelerimizi görmezden geliyor”

Putin ayrıca, Vaşington yönetiminin Rusya’nın NATO’nun doğuya doğru genişlemesi yönündeki endişelerini görmezden geldiğini belirtti.

Putin, Ukrayna’nın NATO’ya katılma isteğinin kabul edilmesi durumunda diğer NATO üyelerinin de Rusya ile savaşa sürüklenebileceğini söyledi. Putin, “Ukrayna’nın bir NATO üyesi olduğunu ve Kırım’ı geri almak için bir askeri harekât başlattığını hayal edin, bu durumda NATO ile mi savaşacağız? Bunun hakkında kimse düşündü mü? Bu konuyu hiç düşünmemişler gibi görünüyor” diye konuştu.

Johnson-Zelenskiy görüşmesi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün (1 Şubat) Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret etti ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü. Johnson, Putin’i, Ukrayna’nın “kafasına silah doğrultmak” ile suçladı ve Kremlin’i olası bir askeri felaketten geri adım atmaya çağırdı.

Zelenskiy ile görüşmesinin ardından basına verdiği demeçte Johnson, Ukrayna ordusunun bir işgal durumunda karşılık vereceğini söyledi. Johnson, “Ukrayna’da 200 bin insan silahlanmış durumda. Çok, çok şiddetli ve kanlı bir direniş gösterecekler ve Rusya’daki anne ve babaların bu gerçeği düşünmesi gerektiğine inanıyorum. Putin’in çatışma yolundan geri adım atmasını ve diyaloglara başlamamızı umuyorum” dedi.

Johnson aynı zamanda, Rusya’nın saldırganca bir eylemine İngiltere’nin, geniş bir yaptırım paketi ve diğer önlemler ile karşılık vereceğini söyledi. İngiltere, istikrarlı yönetimi ve Rusya’dan enerji bağımsızlığını teşvik etmek için Ukrayna’ya 88 milyon sterlin vereceğini duyurdu.

“İşgal etmeyecekseniz Ukrayna’dan çekilin!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a dün (1 Şubat) telefonda görüştü. Blinken’ın bu görüşmede Lavrov’a, “Moskova’nın işgal niyeti yoksa, Rus askerlerini Ukrayna sınırından geri çekmesinin zamanının geldiğini” söylediği belirtildi.

Blinken ve Lavrov

ABD’li bir yetkili, yaklaşık 30 dakika süren telefon görüşmesinde Blinken ve Lavrov’un “profesyonel ve oldukça samimi” bir konuşma yaptıklarını ancak herhangi bir ilerleme ya da anlaşma olmadığını söyledi. Yetkili, Vaşington’un olası bir gerilim azalmasına ilişkin herhangi bir işaret görmediğini de sözlerine ekledi.

İsminin gizli tutulması şartı ile Reuters’a konuşan yetkili şunları söyledi: “Rusya’nın işgal etmeyi planlamadığına dair güvenceleri duymaya devam ediyoruz, ancak birliklerin ve ağır silahların, sınıra taşınmaya devam etmesi gibi gördüğümüz her eylem, kesinlikle aksini söylüyor. Blinken, Dışişleri Bakanı Lavrov’a, Başkan Putin gerçekten savaş veya rejim değişikliği niyetinde değilse, o zaman askerleri ve ağır silahları geri çekmenin ve ortak Avrupa güvenliğini artırabilecek ciddi bir tartışmaya girmenin zamanının geldiğini söyledi.” 

Kaynak: Reuters, BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.