Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık çalışanlarının “beyaz nöbet”i devam ediyor: “İstediğimiz kanun teklifi Meclis’e gelmezse, 8 Şubat’ta grevdeyiz”

Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV-Sağlık İş), Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Ankara Diş Hekimleri Odası, bugün (2 Şubat) sağlık çalışanlarını haklarını düzenleyen kanunun Meclis’e getirilmesi için ortak açıklamada bulundu. Sağlık çalışanlarının haklarını düzenleyen kanun teklifi Meclis’e getirilmediği takdirde 8 Şubat 2022 tarihinde greve çıkacaklarını açıklayan sağlık çalışanları, “Sağlık çalışanlarının maaş ve emekli aylığına etki edecek 3600-7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesi ile maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz” dedi. 

Koronavirüs salgını sürecinde sağlık sistemindeki sorunların iyice görünür hale geldiğini ve bu sistemle “artık yol alınamayacağını”,  enflasyon ve zamlarla birlikte sağlık emekçilerinin “yoksullaştığını” belirten sağlık çalışanları, tepkilerini “Emekli hekimlerin yüzde 30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi sağlık çalışanlarının aylığı 2 bin 500 TL’den başlamaktadır. Maalesef bu ücretler açlık sınırının da altında kalmıştır” diyerek gösterdi. Sağlık çalışanlarının maaş ve emekli aylığına etki edecek 3600-7200 Ek Göstergenin uygulanmasını talep eden sağlık çalışanları, “Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesi ile maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış” talep ettiklerini söyledi. 

“Sağlık hizmeti ekip işidir, bu ekibin bozulmasına izin vermeyecegiz”

Sağlık emekçilerinin kazanılmış hakkı olan “haftada 40 saat çalışmayı” da talep eden sağlık çalışanları, yaptıkları ortak kamuoyu açıklamasında şu talepleri dile getirdi:  

“İzinler kaldırıldığında sağlık işçisi sayılıyoruz ama ücretlendirmede adımız bile anılmıyor. Sağlık hizmeti ekip işidir, bu ekibin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Sağlık emekçileri açısından kazanılmış bir hak olan ‘haftada 40 saat çalışma’ istiyoruz. Taşeron döneminden gelen keyfiyet ve hukuksuzlukların artık son bulmasını, yaptığımız işlerin belirlenmesini ve görev tanımlarımızın yapılmasını istiyoruz. 12 saatlik çalışmalarımız 11 saat gösteriliyor. Ara dinlenme ve yemek molalarımızın düzenlenmesini istiyoruz.”

“Bu sağlık sistemi sağlıksızlık getiriyor”

Koronavirüs salgını döneminde 5 bin 401 sağlık emekçisinin vefat ettiğini ve sağlıkta şiddetin arttığını aktaran sağlık çalışanları, “Toplumun sağlığı, sağlık çalışanlarının sağlığı ile mümkündür. 2015 yılından itibaren tüm sağlık emekçileri tarafından beyaz kod kullanılmaya başlandığı düşünüldüğünde sadece salgın yılı olan 2020’de beyaz kod bildirimi yüzde 56 artmıştır. 2020 yılında 25 bin 882 beyaz kod bildirimi yapılmıştır” diye konuştu. 

“Toplum sağlığının korunması için oyalama değil haklarımızı istiyoruz”

İktidara seslenen sağlık çalışanları taleplerini şöyle sıraladı:

“Bizlere düşük ücreti, fazla çalışmayı, angaryayı, baskıyı, salgın şartlarına uygun olmayan sağlık kurumlarında çalışmayı reva görürken, topluma da ücretli sağlık hizmetini, beş dakikada muayene olmayı, aylar sonra verilen randevuları, hastalıkları ve ölümü hak görüyor. Zor koşullar altında sağlık hizmeti üreten sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini, güvenli çalışma ve güvenceli iş koşullarının sağlanmasını, toplum sağlığının korunması için oyalama değil haklarımızı istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.