Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır-Sur’daki 52 dükkân, davetiye usulü açık artırmayla kiraya veriliyor

Diyarbakır merkez Sur ilçesindeki hendek-barikat operasyonlarından sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan 52 dükkânın, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’ne (DESOB) verilmeyeceği, TOKİ’nin özel şirketince davetiye usulü ve açık artırmayla kiralanacağı belirtildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, hazırladıkları proje kapsamında DESOB ile dükkânları esnaflara ve mağdurlara vermeyi istediklerini ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın son anda bu projeden vazgeçerek, dükkanları davetiye usulü ile kiraya vermeyi kararlaştırdığını söyledi.

TOKİ’nin özel emlak şirketi Emlak Yönetim Hizmetleri ve Ticaret A.Ş., merkez Sur ilçesinde yapılan 52 dükkânın 10 Şubat 2022’de davetiye usulü ve açık artırmayla kiraya verileceğini duyurdu. Açıklamada, dükkânların özellikle gastronomi alanında faaliyet gösteren kişilere verileceği belirtildi. Projedeki sektör dağılımı ise yerel el sanatları, bakırcılık, gümüş, tespih, yöresel halı-kilim, yöresel giyim, hediyelik eşya, gıda, baharat, kuruyemiş, kuyumcu, yerel kafe, kitap kafe, aksesuar, bijuteri, gastronomi ve ulusal markalar olarak belirlendi.

DTSO ve DESOB’a verilecekti, son anda vazgeçildi

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DESOB ile birlikte hazırladıkları proje kapsamında söz konusu dükkânların daha öne kendilerine verileceğinin söylendiğini belirtti. Kaya, “Son aşamaya kadar dükkânları biz de esnafa ve mağdurlara verecektik. Ama son anda bu projeden vazgeçildi, bizim projemiz baz alınarak kendileri tarafından davetiye usulü ile kiraya verileceğini öğrendik. Davetiye usulü ile verilmesini de doğru bulmuyoruz. DTSO ve DESOB’un görüşü alınmadan böyle bir kiralama yöntemine başvurulması doğru değil” diye konuştu.

Yenikapı Sokak’ta hendek-barikat operasyonundan sonra TOKİ tarafından yıkılan ya da sonraki süreçte yıktırılan bazı evlerin de içinde yer aldığı sokakta yapılan 52 dükkânın kira bedellerinin 8 bin ile 100 bin lira arasında olacağı öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.