Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’un aktif kullanıcı sayısı düştü, hisseleri değer kaybetti

Yakın zamanda ismini Meta’ya çeviren sosyal medya devi Facebook, geçen yılın son çeyreğinin verilerini ve bu yılki beklentilerini kamuoyuyla ve hissedarlarla paylaştı. Günlük aktif kullanıcı sayısı şirketin 18 yıllık tarihinde ilk kez düştü.

Facebook’un ana şirketi Meta Networks, günlük aktif kullanıcı sayılarının, bir önceki çeyrekteki 1 milyar 930 milyona kıyasla Aralık 2021’in sonuna kadarki üç ayda 1 milyar 929 milyona düştüğünü açıkladı. Meta Networks hisselerinin, New York’ta mesai sonrası işlemlerde yüzde 20’den fazla değer kaybettiği belirtildi. Hisse fiyatlarındaki düşüş, şirketin borsa değerini yaklaşık 200 milyar dolar azalttı. 

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, özellikle genç kullanıcıların rakip sosyal medya platformlarına yönelmesinin, firmanın satış büyümesine zarar verdiğini belirtti. 

Mark Zuckerberg

Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci dijital reklam platformuna sahip Meta Networks, Apple’ın işletim sistemindeki gizlilik değişikliklerinden de etkilendi.

Şirketin baş finans sorumlusu Dave Wehner, Apple’ın değişikliklerinin, markaların Facebook ve Instagram’daki reklamlarını hedeflemesini ve ölçmesini zorlaştırdığını ve bunun 2022 için “yaklaşık 10 milyar dolarlık” bir etki yaratabileceğini söyledi. 

Meta Networks şirketinin gelirinin büyük kısmını reklam satışları oluşturuyor. Şirketin açıklamasında, reklam gelirlerinin son dönemde 33.67 milyar dolara yükseldiği belirtildi. 

Çinli teknoloji devi ByteDance’ın sahibi olduğu TikTok ile rekabet edebilmek için video alanına yatırım yaptıklarını belirten Zuckerberg, mobil reklamcılık ve Instagram hikayelerinde olduğu gibi, video ve sanal gerçekliğe yapılan yatırımların karşılığının alınacağından emin olduğunu söyledi. Ancak Zuckerberg, şirketin bu kez çok daha zorlu bir rakiple mücadele etmek zorunda olduğunu da sözlerine ekledi:

“Ekipler oldukça iyi çalışıyor ve video alanı çok hızlı büyüyor. Burada benzersiz olan şey, TikTok’un şimdiden çok büyük bir rakip olması ve oldukça hızlı bir oranda büyümeye devam etmesi.”  

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.