Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gelecek Partisi Sultangazi İlçe Başkanı Ramazan Altan, belediyedeki isim değişikliği iddiasını yeniden gündeme getirdi: “Belediye başkanı, Sultanşehir isminin patentini aldı”

2008’de Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan ve Esenler’deki mahallelerin katılımıyla kurulan Sultangazi ilçesi, bugünlerde isim değiştirme iddiası ile yeniden gündeme geldi. Medyascope’a konuşan Gelecek Partisi Sultangazi İlçe Başkanı Ramazan Altan, ilçenin adının Sultanşehir olmasının ilçeye zarar verebileceğini ve Gazi Mahallesi’ndeki vatandaşların kendilerini dışlanmış hissedebileceğini söyledi. Sultangazi Belediyesi, “Sultanşehir” adıyla geçen yıl ramazan ayında birçok etkinlik yapmış ve tam kapanma döneminde “Evde kal Sultanşehir” pankartları astırmıştı.

2008’de kurulan ve kurulduğu günden bu yana AKP’li belediye başkanlarınca yönetilen İstanbul’un Sultangazi ilçesi, adını Sultançiftliği ve Gazi Mahallesi’nden alıyor. Gelecek Partisi Sultangazi İlçe Başkanı Ramazan Altan, 2019 yerel seçimlerinde AKP’den belediye başkanı seçilen Abdurrahman Dursun’un, Sultangazi’deki “gazi” kısmını atarak ilçenin adını Sultanşehir yapmaya çalıştığını iddia etti. Medyascope’a konuşan Altan, Gazi Mahallesi’ndeki Alevi vatandaşların bu isim değişikliğini kabul edemeyeceğini belirtti ve ayrıştırıcı bir girişim olacağını söyledi. Altan, “2007 yılında burası ilçe oluyor. 2018’de geliyorsunuz buraya, 2019’da, belediye başkanı oluyorsunuz, bu ilçenin ismini beğenmiyorsunuz, değiştirmeyi düşünüyorsunuz. Ama değiştirirken şu hatayı yapıyorlar. Burası eğer Sultanşehir olursa Gazi Mahallesi’ndeki vatandaşlarımız kendilerini dışlanmış hisseder. Bu yanlış bir şey” dedi.

Bu çatışma insanları böler

Altan, Sultangazi’nin isminin Sultançiftliği ve Gazi Mahallesi’nden geldiğini söyleyerek, bu ismin kapsayıcı ve “kucaklayıcı” bir isim olduğunu belirtti. Altan, “Gazi Mahallesi de Gazişehir olmak ister. Muhafazakâr kitlenin yoğun yaşadığı Sultançiftliği Mahallesi de Sultanşehir’i istiyor. Şimdi böyle bir çalışma yapmak buradaki insanları böler” diye konuştu.

Gazi olayları hatırlatması

“Gazi olaylarını” hatırlatarak isim değişikliğinin çok ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Altan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önceden de hatırlarsınız. Doksanlı yıllarda veya doksanlı yıllara yakın bir Alevi vatandaşa saldırılma iddiasıyla yüzlerce insan öldü Gazi Mahaallesi’nde. Şimdi zaten bu olaylar unutulmuş, bizim endişemiz isim değişikliğinden dolayı tekrar böyle bir sürece gidilmesi. Fakat belediye yönetimi, duyduğumuz kadarıyla ‘Bizim böyle bir niyetimiz yok’ diyor.”

Sultangazi Belediyesi, Sultanşehir isminin patentini aldı

Sultangazi Belediyesi, geçen yıl ramazan ayında “Sultanşehir” adı altında birçok etkinliğe imza attı. Belediye koronavirüs salgını döneminde de ilan panolarına “Evde kal Sultanşehir” yazılı pankartlar astırdı. Sultangazi Belediyesi, 4 Aralık 2020’de ise Sultanşehir isminin patentini almak için başvuru yaptı. Yapılan başvuru sonucu 11 Haziran 2021’de Sultanşehir isminin patentini alan Sultangazi Belediyesi, internet sayfasında da ilçenin tarihçesini sildi.

Gelecek Partili Altan, belediyenin patent girişimini şöyle değerlendirdi:

“Sultangazi’nin ismini değiştirmeyeceksiniz, burayı Sultanşehir yapmayacaksınız, o zaman Sultanşehir markasını almak için patent enstitüsüne neden müracaat ediyorsunuz? Eğer o müracaat sadece dergi içinse yine sorun yok. Ama siz müracaat edeceksiniz, konferans, seminer, panel düzenleyip Sultanşehir adıyla birçok, sosyal ve kültürel etkinlik yapacaksınız, bunu da ilan panolarında, sosyal medyada veya ulusal radyo ve televizyonlarda duyuracaksınız. O zaman sizin zaten sonradan buranın belediye tabelasını indirmeniz gerekiyor. Dolayısıyla biz bunu çok tehlikeli olarak görüyoruz ve karşı çıkıyoruz.”

Cumhuriyet Halk Partisi Sultangazi İlçe Başkanı Murat Poyraz ise konu hakkında bir bilgisinin olmadığını söyledi. Poyraz, “Bu ismi burası kabul etmez” diye konuştu.

Medyascope, Sultangazi Belediyesi’ni aradığında iki telefon numarası verildi. Her iki numarayı da ikişer kez aramamıza rağmen cevap alamadık.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.