Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizi: ABD, Avrupa’daki asker sayısını artırıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon), Başkan Joe Biden’ın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğine dair endişelerin artması üzerine Avrupa’ya fazladan asker göndereceğini bildirdi.

Pentagon, Kuzey Karolina’daki Fort Bragg’dan Polonya ve Almanya’ya yaklaşık 2 bin asker gönderileceği ve halihazırda Almanya’da bulunan bin askerin de Romanya’ya açıkladı. Konuşlandırılacak ABD birliklerinin olası bir savaş durumunda Ukrayna için savaşmayacağı ancak ABD’nin müttefiklerini savunmasını sağlayacakları belirtildi. Ocak ayında ABD, gerektiğinde Avrupa’ya gönderilmeye hazır 8 bin 500 askerini de alarma geçirmişti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby konu ile ilgili basına verdiği demeçte, “Sayın Putin’e ve dünyaya, NATO’nun ABD ve müttefiklerimiz için önemli olduğu konusunda güçlü bir sinyal göndermemiz önemlidir” dedi. 

John Kirby

Kirby, Putin’in Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığı yönündeki iddialar ile ilgili açıklamasında, “Putin’in Ukrayna’yı işgal etme yönünde bir karar aldığına inanmıyoruz” diye konuştu.  

Yeni konuşlandırılan ABD birliklerinin bir kısmına ev sahipliği yapan Romanya,, Rusya’nın 2016’da açıldığından beri güvenlik tehdidi olarak nitelendirdiği ABD yapımı “Aegis” kara tabanlı füze savunma istasyonuna ev sahipliği yapıyor.

Yıkıcı bir adım”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko ise ABD’nin asker konuşlandırmasını, gerilimi artıran ve siyasi çözüm ihtimalini azaltan “yıkıcı bir adım” olarak nitelendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çarşamba günü (2 Şubat), Ukrayna krizi hakkında, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda görüştü. Johnson’ın, Putin’e “Bütün Avrupa demokrasilerinin NATO üyeliğine talip olma hakkı vardır” dediği belirtildi.

Boris Johnson

Öte yandan Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna kriziyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve ABD’yi “Rusya’yı Ukrayna’da bir savaşın içine çekmekle” suçladı. Putin, Amerika’nın amacının bir çatışmayı Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamak için bahane olarak kullanmak olduğunu öne sürdü. Putin ayrıca ABD’nin, Rusya’nın Avrupa’daki NATO güçleri hakkındaki endişelerini görmezden geldiğini söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.