Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arnavutluk’un en büyük havalimanı projesi çevreye vereceği zarardan dolayı eleştiri oklarının hedefinde

Dalmaçya pelikanları ve flamingoların konakladığı bölgede inşa edilecek Arnavutluk’un en büyük havalimanı, çevrecilerle hükümeti karşı karşıya getirdi. Kuş bilimciler nesli tehdit altındaki kuşlar için endişe ederken hükümet, turizm geliri için projeye bel bağlamış durumda.

Hedef turizmi canlandırmak

Havalimanının inşa edileceği bölgedeki Vjose-Narte lagünü, kuşların Avrupa ve Afrika arasındaki göçü için önemli bir durak olma özelliği taşıyor. Hükümet ise lagünde yapılacak yeni havaalanının turizmi canlandıracağını ve çevre kurallarına uygun olduğunu söylüyor.

Çevre ve Turizm Bakanı Mirela Kumbaro, havalimanı inşaatı ile ilgili açıklamasında, “Arnavut hukukunun her adımına, her zaman çizelgesine ve her prosedürüne, ister kamu istişareleri için olsun ister çevreyi nasıl etkileyeceği için olsun, saygı gösteriyoruz” dedi. 

Mirela Kumbaro

Kuş bilimciler, Arnavutluk’un havalimanı inşa ettiği bölgeyi, Avrupa’da dev pembe flamingo sürülerinin uçtuğunu görmek için en iyi yerlerden biri olarak tanımladı. Kuş bilimci Mirjan Topi, lagünün bir gün içinde, nesli tükenmekte olan ve dünyanın en büyük uçan kuşlarından biri olan Dalmaçyalı pelikanların, tüm küresel popülasyonunun yaklaşık yüzde 1,5’ine ev sahipliği yaptığını söyledi. Topi, “Eğer havalimanı inşa edilirse tüm bu güzellik kaybolacak” diye konuştu. Topi ayrıca, kuşlar ile çarpışma tehlikesi nedeniyle uçuş güvenliğinin de tehlikede olacağına dikkat çekti.  

Havalimanının inşaatından sorumlu firma ise uçakların kuşların güzergâhına etki etmeyeceğini öne sürdü. İsviçre merkezli firma Mabetex için projeyi yürüten Valon Lluka, pistin kuş barınaklarından yaklaşık 3,5 kilometre ve sahil boyunca ana kuş göç yollarından 5 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2019’daki raporuna göre, koronavirüsten önce turizm, Arnavutluk’un ekonomik gelirinin yüzde 18’ini oluşturuyordu.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.