Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya savaşı: Almanya Russia Today, Rusya Deutsche Welle’nin yayınlarını durdurdu

Almanya’da basının denetiminden sorumlu kurum, Rusya devlet kanalı Russia Today’in (RT) yayın yapmak için gerekli lisansa sahip olmadığını belirterek kanalı kapattı. Rusya ise Almanya devlet kanalı Deutsche Welle’nin (DW) yayınlarını durdurarak bu karara misillemede bulundu.

Almanya ile Rusya arasındaki devlet kanalı savaşları sürüyor. Almanya’nın basın denetim kurulu ZAK, Russia Today’in (RT) Almanca yayın yapan kanalı RT DE’nin Avrupa yasalarınca geçerli bir lisansa sahip olmadığını belirterek yayınlarının durdurulmasına karar verdi.

RT DE’nin baş editörü Margarita Simonyan, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, “Bu tamamen saçmalık” ifadeleriyle kararı eleştirdi. RT DE yönetimi de Avrupa yasalarıyla uyumlu bir Sırbistan lisansına sahip olduklarını belirterek hukuki yollarla kararı geri aldıracaklarını söyledi.

Almanya’da RT’yi protesto eden bir afiş.

Bir tepki de Moskova’dan geldi. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, söz konusu kararı “İfade özgürlüğüne saldırı dışında hiçbir şey değil” sözleriyle hedef aldı.

RT DE, aralık ayında Almanya’da yayın hayatına başlamış fakat günler sonra uydu operatörü Eurosat tarafından yayınlarına son verilmiş, YouTube kanalı ise yasaklanmıştı.

Rusya’dan misilleme

Rusya tarafından tepki gecikmedi. Hükümet, Deutsche Welle (DW) çalışanlarının akreditasyonunu iptal etti ve DW’nin Moskova ofisini kapatma kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, DW’nin Rus toprakları üzerindeki uydu ve diğer yayın faaliyetlerinin durdurulacağını belirtti.

Moskova hükümetinin tamamen aşırı tepki gösterdiğini ve basın özgürlüğüyle ilgilenmediğini söyleyen DW Genel Müdürü Peter Limbourg ise şu yorumda bulundu:

“Rusya’yı terk etmek zorunda kalsak bile, ülke üzerindeki haberlerimizi yoğunlaştıracağız. Rusya’da olup bitenleri görmezden gelip yolumuza devam etmeyeceğiz, haber yapacağız. Ve daha çok, daha da çok haber yapacağız.”

DW Genel Direktörü Peter Limbourg

Rusya’nın tepkisi bu eylemlerle de sınırlı kalmadı. Hükümet, DW’yi yabancı casusluk faaliyetlerinde bulunan bir kurum olarak ilan edecek prosedürü başlatma hazırlığında olduklarını açıkladı. Buna göre, RT DE’nin yayınlarının durdurulması kararında etkisi olan Alman bürokratların Rusya topraklarına girişinin yasaklanması da yaptırımlar arasında yer alacak.

Kaynak: Euronews, Politico

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.