Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban 2.0: Devlet üniversitelerinin kapıları açıldı, kadın öğrencilerin üniversiteye dönmesine izin verildi

Taliban’ın 2021’in Ağustos ayında Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından kadınlar işyerleri ve okullardan uzak tutuluyordu. Çarşamba günü (2 Şubat) bazı devlet üniversiteleri erkek ve kız öğrencilere yeniden açıldı. Böylece Taliban’ın iktidarı devralmasından sonra Afganistan’da kadınlar ilk kez üniversitelere döndü.

BBC’nin haberinde ismi Rana olarak belirtilen bir Afgan öğrenci, okuldaki ilk gününü şöyle anlattı: “Başta çok endişeliydim. Okula vardığımızda Taliban binayı koruyordu ama bizi rahatsız etmediler. Her şey eski günlerdeki gibiydi. Üniversitemiz küçük olduğu için kadınlar ve erkekler aynı sınıftaydılar; erkekler önde biz arkada oturuyorduk.”

Herat kentindeki bir üniversite öğrencisi ise BBC’ye verdiği demeçte, kadınlara günde yalnızca dört saat eğitim hakkı tanındığını ve zamanın geri kalanının erkek öğrencilere ayrıldığını söyledi.

Taliban’ın 1996 ve 2001 yılları arasında ülkeyi yönettiği dönemde, kadınların eğitim görmesi yasaklanmıştı. Yeni Taliban hükümeti ise kadınların eğitim hakkına itirazı olmadığını açıklamıştı. Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında, “Her gencin eğitime eşit erişimi olması çok önemli” dedi.

BBC’nin haberine göre Afgan üniversitelerinin kapılarının kadınlara yeniden açılması kararı, bir Taliban heyetinin ocak ayında Norveç’te Batılı yetkililerle görüşmesinin sonucunda alındı. Görüşmelerde Taliban heyetini, daha fazla dış yardıma erişmek ve Afganistan’ın denizaşırı varlıklarının dondurulmasını engellemek için kadınların haklarını iyileştirme konusunda adımlar atmayı kabul ettiği belirtildi. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.