Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Oya Ersoy’a Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan tepki

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un AKP’ye yönelik “Size neden gerici diyoruz biliyor musunuz? Çünkü sizler 500 yıl geride kalmış Osmanlı’yı, 1500 yıl geride kalmış din esaslı toplum düzenini yeniden hortlatmaya çalışıyorsunuz” sözlerine partisinden tepki geldi. HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Hüda Kaya, Ersoy’un sözlerini sosyal medyadan eleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmeleri sırasında HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “Size neden gerici diyoruz biliyor musunuz? Çünkü sizler 500 yıl geride kalmış Osmanlı’yı, 1500 yıl geride kalmış din esaslı toplum düzenini yeniden hortlatmaya çalışıyorsunuz. Biz kadınlar özgür olabileceğimizi öğrendik ve ne 500 yıl ne de 1500 yıl öncesine gitmeye niyetimiz yok, götüremezsiniz” ifadelerini kullandı. Bu sözleri üzerine iktidarın yanı sıra, kendi partisinden de Ersoy’a tepki geldi

Hüda Kaya: “Tabanımızı da incitti”

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Yine bir ilericilik ve gericilik saplantısı gündemde. Yalan ve talan bataklığında debelenip duran Saray cenahı can simidi gibi sarıldı. İlericilik ve gericilik ithamlarıyla Saray rejimini gericilik üzerinden vurmaya çalışma çabaları hem beyhudedir hem de sapla samanı karıştırmaktır. Coğrafyamızın tarihinde inançlara AKP kadar düşmanlık etmiş, yozlaştırmış, milyonlarca insanı inançlardan uzaklaştırmış ve inanç değerlerini istismar etmiş başka bir iktidar yoktur. Diğer yandan yüz elli yıl geriye gitmekle ‘ilerici’ olunuyorsa pekala bin beş yüz yıl geriden de ilham alınarak daha ‘ilerici’ olunabilir. Hiç kimse şahsi düşüncelerini inançlar kaynağı ve mozaiği olan kadınlar ve topluluklar üzerinden yapamaz Kaldı ki ‘gericilik’ salt din ile ilişkili değildir İdeolojik gericilik, mezhepsel gericilik vd. de toplumların bir gerçekliğidir” dedi.

Kaya, ikinci açıklamasında ise şöyle dedi:

“HDP tabanımızı da inciten Oya Ersoy vekilin konuşması bu bağlamda doğru tahlil edilmelidir ve ellerini oğarak bunun üzerinden HDP’ye saldıranlar da şunu iyi bilsinler ki: İlk başörtülü belediye başkanı seçilen ama yerine kayyum atayıp yıllarca hapsettiği Diba Keskin’ler, ağır hasta olduğu halde tahliye edilmeyen yüzlerce mahkûmdan biri olan, cenazesini aldığımız ve dün taziyesine gittiğim Turgay Deniz’in annesi yedi evladını kaybeden, inancı ve bilinciyle direnişi öğreten Sakine analar ve aynı zamanda Muaviyeci dinbazların maskelerini düşürdükleri için canlarından can veren ve aylardır zindanlarda tutulan DİAYDER Mele’leri ve inançlı yurtsever halkımızın HDP’nin mayası olduğu unutulmasın. Her tür inanç sahibi insanları ötekileştiren dil, siyaset dili olamaz.”

Gergerlioğlu: “Yanlış buluyorum, Müslümanlar için incitici sözler”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da sosyal medyadan, “Oya Ersoy’un sözlerini yanlış buluyorum. Müslümanlar için incitici sözlerdir. Dini inançta ve ifadede herkes özgürdür ama gericilik tanımlaması rahatsız edicidir. Birliktelik, aynîlik değildir. Herkesin görüşüne, inancına saygı duyarım ama yanlışı eleştiririm” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.