Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM raporu: Kuzey Kore, silah programını çaldığı kripto paralarla finanse ediyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) basına sızdırılan bir raporuna göre, Kuzey Kore füze sistemlerini de içeren silah programını, çaldığı milyonlarca dolar değerindeki kripto paralarla finanse etti.

Soruşturmacılar, 2020’den 2021 ortasına kadar 50 milyon dolar değerinde dijital varlığın siber saldırganlar tarafından çalındığı bulgusuna ulaştı. Bu saldırıların Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze programları için “önemli bir gelir kaynağı” olduğunu aktaran raporun geçen cuma günü (7 Şubat) BM Yaptırım Komitesi’ne iletildiği belirtildi. 

Siber saldırıların Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da en az üç kripto para birimini hedef aldığı da rapordaki bilgiler arasında.  

Rapor aynı zamanda, güvenlik firması Chainalysis tarafından hazırlanan ve Kuzey Kore’nin geçen yıl 400 milyon dolar değerinde dijital varlık çaldığını ortaya koyan araştırmaya da referans verdi.

2019 yılında BM, Kuzey Kore’nin sofistike siber saldırılar ile kitle imha silahları programı için tahmini 2 milyar dolar ele geçirdiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore’nin nükleer deneyler düzenlemesi ve balistik füzeler fırlatması, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yasaklanmış durumda. Ancak BM raporu, büyük ekonomik yaptırımlara rağmen Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik altyapısını geliştirebildiğini ortaya koyuyor.

Yaptırım gözlemcileri, Kuzey Kore’nin füze denemelerinde “belirgin bir ivme artışı” olduğunu aktarıyor.

Cuma günü ABD yönetimi, Kuzey Kore’nin geçen ay dokuz füze denemesi gerçekleştirdiğini belirtti. Çin ve Rusya ise Kuzey Kore’nin füze denemelerini kınayan bir bildiri imzalamayı reddetti. 

BM raporunda ayrıca, Kuzey Kore’deki insani koşulların da giderek kötüleştiğine dikkat çekildi ve bunun Kuzey Kore’nin salgın sırasında sınırlarını kapatma kararından kaynaklanabileceği belirtildi.  

Raporda, Kuzey Kore hakkındaki bilgi eksikliğinin uluslararası yaptırımların ülke üzerindeki ekonomik etkilerinin belirlenmesini zorlaştırdığı tespiti de yer aldı. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.