Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (7 Şubat 2022): Vatandaşın fatura isyanı

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava bugün az bulutlu, sıcaklık 13 derece olacak. Ankara bulutlu, sıcaklık 8 derece. İzmir az bulutlu 15, Antalya çok bulutlu 17, Diyarbakır ise bulutlu 9 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var. 

İşçilerin eylemleri devam ediyor. Kuryeler güvenceli iş, sendikal hak, yeterli maaş talepleri için eyleme çıktı. Yemeksepeti çalışanları haklarını alana kadar sokakta olacaklarını duyurdu. Yaklaşık bir haftadır eylemde olan Yemeksepeti kuryeleri, bugün saat 12:00’de şirketin genel merkez binası önünde toplanacak. İşçiler herkesi boykota çağırıyor. Bu arada yarın sağlık çalışanları da greve çıkıyor.

Zamlar hepimizin hayatını etkiliyor. Sebzeye, meyveye, faturalara yapılan zamlara vatandaş sosyal medyadan tepki gösteriyor. Çok sayıda sanatçı ve siyasetçi de faturalara tepki gösterenler arasında. Sosyal medyadan tepki gösterenler, zamların geri çekilmesini talep etti. Lokantalar vitrinlerine faturalarını asarken bazı illerde eylemler düzenlendi. Doğubayazıt, Şanlıurfa, Muğla İzmir, Mardin ve Diyarbakır’da vatandaş fatura zamları nedeniyle sokağa çıktı. Mardin’deki eylemde polis ise vatandaş arasında arbede yaşandı. Az önce saydığım illerdeki eylemlerde vatandaşlar faturalarını yaktı. 

Isparta’da birkaç gündür kötü hava koşulları nedeniyle elektrik kesintileri yaşanıyordu. Nihayet dün gece sorun giderildi ve elektrik kesintileri sona erdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta’da açıklamalarda bulundu. Dönmez, Ispartalılar’a “Anlayışınız, sabrınız için teşekkür ediyoruz, hakkınızı helal edin, birkaç gün enerjisiz kaldınız” diye seslendi.

Bugün okullar açılıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, artan vaka sayılarına rağmen yüz yüze eğitime devam edileceğini söyledi, “Tüm ülkeler, okulları açık tutmak için çok ciddi çaba sarf ediyor. Türkiye olarak biz de bunu başardık ve devam edeceğiz” dedi. İkinci dönemin ara tatili 11 – 15 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

Siyasetin gündemine bakalım.

Koronavirüs salgını siyasetçileri vurdu. Cumartesi günü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte koronavirüse yakalandığını duyurdu. Erdoğan dün Twitter hesabından hastalığı hafif geçirdiğini, görev başında olduğunu yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın sağlığı ile ilgili sosyal medyadan paylaşımda bulunan bazı vatandaşlar gözaltına alındı, bir kişiye ev hapsi cezası verildi. Koronavirüse yakalanan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sağlık durumunun iyi olduğunu, çalışmalarına devam ettiğini duyurdu. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da virüse yakalandı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Ankara-Kızılcahamam’daki toplantısında konuştu. Bahçeli, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nu hedef alarak, “Serok Ahmet’in, ‘Oyunu Millet İttifakı’yla kuracağız’ sözlerini sanıyorum her vicdan sahibi duymuştur. Onlar oyun kurmakla uğraşadursunlar, oyunu bozacak, oyunculara bedel ödetecek kutlu millet iradesi ayaktadır” dedi. Davutoğlu’ndan da Bahçeli’ye cevap gecikmedi. Sosyal medya hesabından video paylaşan Davutoğlu, “Yeni bir siyasi iklim oluşturacağız Sayın Bahçeli. Uğraşmayın, bunu bozamayacaksınız. Bir gün gelecek sizinle de görüşeceğiz. Kimseyi dışlamıyoruz” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak. 

Ekonomi ile devam ediyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 55 kuruş, euro kuru ise 15 lira 54 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bin 943 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 788 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,27 dolar.

Sırada dünya gündemi var.

Rusya-Ukrayna krizini konuşmaya devam ediyoruz. NATO’nun doğu kanadını güçlendirme planı çerçevesinde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Polonya’ya yönlendirdiği 2 bin asker, ülkeye girdi. ABD Başkanı Joe Biden yaklaşık 2 bini Polonya olmak üzere toplam 3 bin Amerikan askerinin Polonya, Romanya ve Almanya’ya konuşlandırılmasına onay vermişti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceği”ni söyledi. Sullivan açıklamasında, “Savaş çıkarsa, Ukrayna’ya muazzam bir insani maliyeti olacak ama hazırlıklarımız ve müdahalemiz karşısında Rusya’nın da stratejik bedel ödeyeceğine inanıyoruz” dedi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgesine saldırılması halinde, Minsk ile Moskova’nın buna ortak yanıt vereceğini söyledi.

Avrupa’nın doğalgaz depolarının doluluk oranı geçen yıl ocak itibarıyla yüzde 52 seviyesindeyken, bu yılın aynı döneminde yüzde 37,5’e geriledi. Rusya-Ukrayna geriliminin Avrupa’da neden olduğu doğalgaz kriziyle ilgili Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinde gaz fiyatlarının bir yıl öncesine kıyasla 6 ila 10 kat daha yüksek seviyelerde olduğunu, bunun elektrik fiyatlarını da artırdığını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelecek.

Peru’da 31 Ocak’ta istifa eden Başbakan Mirtha Vasquez’in yerine atanan yeni Başbakan Hector Valer de istifa etti. Valer’in, eşine ve kızına şiddet uyguladığı ortaya çıkmıştı.

Avusturya’da 18 yaşından itibaren bütün yetişkinlere koronavirüse karşı aşı olma zorunluluğu yürürlüğe girdi. Yasalara göre bu konuda istisna tanınacak tek grup hamileler ile sağlık nedenlerinden ötürü aşı yapılamayacak olanlar.  

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 24. hafta heyecanı sona erdi. Galatasaray, Aytemiz Alanyaspor deplasmanından 1-1’lik beraberlik ile döndü. Sarı-kırmızılıların galibiyet hasreti, böylelikle beş maça çıkmış oldu. Beşiktaş ise sahasında konuk ettiği Fraport-TAV Antalyaspor ile 0-0 berabere kaldı. Günün diğer maçlarında Adana Demirspor, Çaykur Rizespor’u 3-1 mağlup ederken Altay, Göztepe’yi 2-0 yendi.

Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyonluğu Senegal kazandı. Liverpool’un yıldız futbolcusu Sadio Mane’nin formasını giydiği Senegal, Mısır’ı penaltı vuruşlarının ardından 4-2 yenerek tarihinde ilk kez Afrika’nın en büyüğü oldu. 

ING Basketbol Süper Ligi’nin 20. haftasında Galatasaray Nef ile Anadolu Efes karşı karşıya geldi. Anadolu Efes, salondan 103-91 galip ayrılmayı başardı. Ligde bir maç eksiği olan Anadolu Efes, 15. galibiyetini elde ederken, Galatasaray Nef ise sekizinci kez mağlup oldu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 87 bin 934 yeni vaka tespit edildi. 201 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 142 milyon 910 bin 46’ya çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11:00’de “Z Kuşağı Tartışıyor”, 12:00’de Medyascope Plus’ta “Akıntıya Karşı” 13:00’te “5 Soru 10 Cevap”, 14:00’te Ruşen Çakır’ın Altan Tan ile söyleşisi, 15:00’te “Kordiplomatik” olacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.