Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs, beyinde Alzheimer’a neden olan proteinin oluşmasına yol açıyor

Koronavirüs ve Alzheimer arasındaki bağlantıyı araştıran bilim insanları, Alzheimer hastalığına yol açan ve beyinde ortaya çıkan iki proteinden birinin, koronavirüse yakalananlarda da görüldüğünü belirledi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletindeki Kolombiya Üniversitesi’nden Dr. Andrew Marks, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 10 kişinin otopsilerini inceleyerek koronavirüsün Alzeheimer ile ilişkisini inceledi. Alzheimer Association’s dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Alzheimer hastalığında görülen iki proteinden biri olan hiperfosforilize tau’nun koronavirüs hastalarının beyninde artmış olduğu belirlendi. Diğer protein Amiloid beta’nın ise koronavirüs hastalarında görülmediği açıklandı. 

Alois Alzheimer

Alzheimer Association’s dergisinde yer alan araştırma sonuçlarına göre Alzheimer hastalığın yakalananların beyninde oluşan hiperfosforilize tau proteini, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 10 kişinin beyninde de görüldü. Makalede, koronavirüs ile enfekte olan kişilerin Alzheimer riski taşıyabileceği ancak kesin sonuç için daha fazla araştırma yapılması gerektiği de belirtildi. 

Koronavirüs hastalarının akciğer, kalp ve beyindeki ryanodine reseptörleri hasar görüyor. Yayımlanan araştırmaya göre koronavirüs hastalarının sadece beyninde değil, denge organı olan beyincikte de hiperfosforilize tau tespit edildi. Araştırmada yer alan bilgilere göre reseptörlerin hasarı, hücrelere kalsiyum sızmasına ve ölüme yol açıyor. Daha sonra ise beyinde hiperfosforilize tau proteininin artmasına yol açıyor. Koronavirüs geçiren kişilerde görülen unutkanlığa da bu durumun neden olduğu raporda yer aldı. 

Araştırmada yer alan bilgilere göre akciğer, kalp ve beyindeki reseptörlerde oluşan hasarı iyileştirmek için yeni bir ilaç üzerinde çalışılıyor. Geliştirilmek üzere olan ilaçla birlikte hem koronavirüse bağlı unutkanlık, hem de demans riskinin ortadan kaldırılabileceği bilgisi de raporda yer aldı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.