Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Başkomutan Vekili Ali Paşa Isparta’ya da gitseydi keşke

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımladığı yazısında, Isparta’da günlerdir süren elektrik kesintisini değerlendirdi. Isparta’nın elektrik dağıtımını yapan CK Enerji Akdeniz Elektrik’in Kolin ve Cengiz gruplarının ortaklığı olduğunu hatırlatan Yetkin, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Şırnak’ta askeri üssü ziyaret etmesini hatırlatarak “Acaba dikkatleri Isparta’ya çekmek için Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın şehri teşrif ve teftişi mi gerekiyordu? Şakayla karışık Başkomutan Vekili Ali Paşa derken onu kast ediyorum; artık askeri konulara da el attığına göre şehirlerin altyapı konularına neden el atmasın?” dedi.

Murat Yetkin, “Başkomutan Vekili Ali Paşa Isparta’ya da gitseydi keşke” başlıklı yazısında şunları kaydetti:

“Isparta ücra bir Anadolu kasabası değil. Fakir sayılamayacak bir Batı Anadolu şehri. Isparta’ya kar yağdı ve üç güne yakın elektrik verilemedi.

Özgeçmişinde inşaat malzemeleri ve hayvancılık dışında enerji sektöründe de ticari faaliyetini sürdürdüğü yazan AK Partili Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’den ses çıkmıyordu. Sahiplikleri hükümet marifetiyle değiştirilmiş televizyon ve gazetelerden de Isparta’ya ilgi yoktu. Gerçi onlardan Samsun’da Atatürk heykelinin yıkılmak istemesine karşı halkın gösterdiği müthiş sahiplenmeye de ilgi yoktu. Elektrik ve doğal gaz faturalarını alan vatandaşların, özellikle esnafın Anadolu şehirlerindeki protesto eylemlerine de.

Şehir halkı sosyal medya üzerinden dikkatleri Isparta’ya çekmeye çalıştı. Gün 4 Şubat’tan 5 Şubat’a dönerken Fox TV’de Orta Sayfa programında Isparta’ya dikkat çekmeye çalıştığımızda CHP ve İYİ Parti milletvekilleri Isparta’ya yola çıkmıştı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez henüz ortada yoktu. 6 Şubat’ta Isparta’ya gidip ‘helallik’ isteyecekti, artık elektrik gelmişti. Belediye Başkanı ise pişkinlikle ‘2-3 günlük sıkıntı bizleri rahatsız etmedi’ diyordu.

Enerji ticaretiyle uğraşan Başkana göre bu etmemiş haliydi.

Malum şüpheliler mi yine?

Isparta İslamköy’ünden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i çıkarmış, onun sayesinde çokça altyapı yatırımı almış bir şehir. Ama kar yağmış, altyapı çökmüştü.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na göre bu durumun nedeni sadece hükümetin beceriksizliği değil, elektrik dağıtımının özelleştirilmesi ve yollar idi.

Isparta’nın elektrik dağıtımı CK Enerji Akdeniz Elektrik tarafından üstlenilmiş durumda. CK Enerji, dünyanın en çok kamu ihalesi verilen 10 şirketi arasında yer alan iki müteahhitlik şirketi arasında yer alan Kolin ve Cengiz ortaklığı. Yedi ilde 8,5 milyon kadar müşterisi var. Boğaziçi Elektrik de onlarda örneğin. Isparta’ya elektrik veremeyenler de dolayısıyla onlar. Elektrik Mühendisleri Odası şirketin gerekli altyapı bakımını yapıp yapmadığını da sorguluyor. Sorun sadece özelleştirmede değil elbette, şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetleme sorumluluğu olan hükümette de.

Ali Paşa Isparta’ya da gelseydi keşke

Burada bir de görmezden gelme sorunu var. Daha önce Gaziantep’te kar şehir trafiğini durma noktasına getirdiğinde de yaşamıştık. Günler sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin özür dileyip hatasını kabul etti hiç değilse.

AK Partili belediyelerin hükümetten gördükleri cömert desteğe rağmen başarısızlıkları halının altına süpürülüyor. Dün kendisi de elektrik, doğal gaz, vergi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da Ukrayna seyahati sonrasında hasta eden Covid-19 salgınından mustarip olan ama AK Parti’ye toz kondurmayan bir iş insanıyla konuşuyorduk. Konu Isparta’ya geldi. Ne olacaktı ki? Baksaydım ya ABD’de de oluyordu kış nedeniyle bu tür aksaklıklar. Asıl ben ne diyordum İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında balık lokantası nedeniyle çıkan kavgaya. ‘Pes’ dedim artık.

Acaba dikkatleri Isparta’ya çekmek için Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın şehri teşrif ve teftişi mi gerekiyordu? Şakayla karışık Başkomutan Vekili Ali Paşa derken onu kast ediyorum; artık askeri konulara da el attığına göre şehirlerin altyapı konularına neden el atmasın?

Ali Paşa Şırnak’ta, ardından Karadağ’da

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 3 Şubat’ta Regaip Kandilini Şırnak Ulucami’de idrak etti. Hutbe okudu. 4-6 yaş Kuran Kursu talebelerini ziyaret etti.

Bir de askeri birlik ziyareti yaptı. Namaz Dağı Üs Bölgesine gitti, yanında iki vali yardımcısı ve il müftüsüyle birlikte. Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Çekiç ve Komando Tabur Komutanı Yarbay Seyfullah Aydın’dan çalışmaları konusunda bilgi aldı. Başkomutan vekili gibiydi. Teftiş memnuniyetini oradan telefonla arayıp kandillerini tebrik ettiği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’e bildirdi.

Ardından, 6 Şubat’ta bir diplomatik görev için Balkan coğrafyasına, Karadağ’a uçtu. Osmanagiç Camiinde, Karadağ İslam Birliği başkanlığına yeniden seçilen Rıfat Feyziç’e ‘menşur’, yani yetki verdi; menşure töreni deniyor.

O yüzden diyorum, keşke Şırnak’tan Karadağ’a geçerken Isparta’ya da uğrayıp altyapı konularına da el atsaydı artık hayatımızın her alanına dair söz söyleyen Diyanet İşleri Başkanı olarak. Oradaki teftişten sonra Enerji Bakanına telefon açıp işleri hızlandırırdı belki.”

Murat Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.