Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya krizi: Macron da arabuluculuk niyetinde

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’da savaşı önleyecek bir anlaşmanın yakın olduğunu düşündüğünü ve Rusya’nın güvenlik kaygıları taşımasının meşru olduğunu söyledi. İki ülke arasında arabuluculuğa soyunan Macron, bugün (7 Şubat) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya gelecek. 

İki lider arasında Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılacak görüşme öncesinde Macron, Avrupa devletlerini korumak ve Rusya’yı yatıştırmak için bir “yeni denge” kurulması çağrısında bulundu. Macron, Ukrayna’nın egemenliğinin bir tartışma konusu olamayacağını da bir kez daha vurguladı. 

Rusya yakın zamanda Batı ittifakından Ukrayna’nın NATO’ya alınmayacağı sözü, NATO’nun Doğu Avrupa’da askeri varlığının azaltılması gibi taleplerde bulunmuştu. Batı ise bu talepleri reddederek müzakerelerin başka alanlara taşınması gerektiğini belirtmişti.  

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy

Journal du Dimanche gazetesine konuşan Macron, Rusya’nın hedefinin Ukrayna’dan ziyade, NATO ve Avrupa Birliği (AB) ile arasındaki kuralları netleştirmek olduğunu söyledi.   

Macron ayrıca, Rusya lideri Putin ile görüşmesinin bir askeri çatışmayı engellemek için yeterli olacağını umduğunu ve Putin’in daha kapsamlı konuları tartışmaya açık olacağına inandığını belirtti.  

Pazar günü (6 Şubat) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile görüşen Macron, Rusya’nın güvenlik kaygıları taşımasının meşru olduğunu fakat kurulacak diyaloğun başka Avrupa devletlerini güçsüzleştirmekten geçmemesi gerektiğini şu sözlerle dile getirdi:   

“Egemenliği ve barışı muhafaza etme yetisine sahip yeni bir denge önererek, Avrupalı kardeşlerimizi korumalıyız. Bu da, Rusya’ya saygı duyarak, bu büyük halkın ve büyük ulusun çağdaş travmalarını anlayarak gerçekleştirilmeli.” 

Macron’un bugünkü Moskova görüşmesi ve yarın Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki görüşmesi Almanya ve ABD’nin koordinasyonunda planlandı.  

Fransa lideri daha önce de Rusya ile yenilenmiş bir ilişki çağrısı yapmıştı. Ocak ayında Macron, Avrupa Birliği’nin sırtını Vaşington’a dayamak yerine Moskova ile bir diyalog başlatması gerektiğini söylemişti. 

Analistler, Macron’un uluslararası ilişkiler sahnesine çıkma hamlesinin, Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki ay gibi kısa bir zaman kalmışken gelmesine dikkat çekti.   

ABD:İşgal riski yüksek, eşikteyiz

ABD ise müttefiki Fransa’ya göre savaş riskini daha yüksek görüyor. ABD yönetimine göre Rusya, Ukrayna’yı her an işgal edebilir. ABD Başkan Joe Biden’ın güvenlik danışmanı Jack Sullivan, Fox News’a şöyle konuştu:  

“Eşikteyiz. Rusya her an ya da birkaç hafta içinde Ukrayna’ya karşı askeri eyleme geçebilir.“ 

Daha önce Reuters’a konuşan iki ABD’li yetkili de, Rusya’nın Ukrayna’yı tamamen işgal etmek için gerekli hazırlığın yüzde 70’ini gerçekleştirdiğini söylemişti. 

ABD Başkanı Biden, geçen hafta Doğu Avrupa’ya daha fazla Amerikan askeri gönderilmesini emretti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise işgal tehdidinin sanıldığı kadar yüksek olmadığını anlatmaya çalışıyor. Kuleba, pazar günü (6 şubat) Twitter’dan “Felaket senaryolarına inanmayın. Farklı başkentlerin farklı senaryoları var fakat Ukrayna, yaşanabilecek her türlü gelişme için hazır”  açıklamasını paylaştı.

Ukrayna’da savaş riskinin konuşulması, ülke için Ukrayna Hrivnası’nın değer kaybı gibi olumsuz ekonomik etkilere yol açıyor. Bu yüzden Ukraynalı yetkililer, sık sık zaman tansiyonu düşürecek açıklamalarda bulunuyor. 

Rusya’nın, Ukrayna sınırında ve Ukrayna’nın kuzey komşusu Belarus’ta 100 binin üzerinde askeri olduğu tahmin ediliyor. Moskova ise bu askerlerin eğitim sebebiyle söz konusu bölgelerde bulunduğunu, işgal hazırlığında olmadığını söylüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.