Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bayern Münih’in hegemonyasına son vermek isteyen Bundesliga yönetimi, play-off sistemine yeşil ışık yaktı

Almanya’da Bundesliga’nın çekiciliğini artırmak ve Bayern Münih’in hegemonyasına son vermek isteyen Bundesliga yönetimi, lig statüsünü değiştirip play-off sistemini yürürlüğe koymayı planlıyor. 

Bundesliga’da şampiyonu play-off’lar belirleyebilir

Almanya Bundesliga’da üst üste dokuz kez şampiyon olan Bayern Münih, 2021-2022 sezonunda da mutlu sona ulaşmaya yakın. En yakın takipçisi Borussia Dortmund’a şimdiden dokuz puan fark atan ”Panzerler”, Almanya’daki rekabetin sorgulanmasına neden oldu. Bu durum, lig yönetiminin de en büyük gündem maddesi. Yeni CEO Donata Hopfen’ın başını çektiği yönetim kurulu, Bundesliga’nın çekiciliğini artırmak ve Bayern Münih’in hegemonyasına son vermek için lig statüsünü değiştirip play-off sistemini yürürlüğe koymayı planlıyor. Bild gazetesine konuşan Hopfen, “Açıkçası zirvede ne kadar fazla rekabet olursa şampiyonluk daha çekici olacak. Birkaç hafta önce göreve geldiğimde de söyledim, eğer faydalı olacaksa play-off’ları konuşabiliriz. Bayern’in son yıllarda harika işler çıkardığını ve özellikle Şampiyonlar Ligi’ndeki başarılarının onlara finansal anlamda diğerlerine göre büyük avantaj sağladığını unutamayız” dedi.

Olası play-off sisteminin formatı tartışma konusu

Donata Hopfen

Bundesliga yönetiminin yürürlüğe koymayı planladığı play-off sisteminin formatı da tartışma konusu. Konu ile ilgili Bild’e açıklamalarda bulunan Donata Hopfen, ilginç bir öneri ortaya attı. Bundesliga CEO’su Hopfen, “Ligi ilk dört sırada bitiren takımlar, normal sezonun ardından birbirlerine karşı mücadele edecekler. Birinci, dördüncüyle; ikinci ise üçüncü ile yarı finalde karşılaşacak. Kazananlar final, kaybedenler üçüncülük maçına çıkacak” dedi. Bu formatın sporseverler için heyecan verici olacağını savunan Hopfen, ”Her şeyin ekim ayında belirlendiği bir lig taraftarların ilgisini çekmiyor. Bu sorunu maddi olarak çözemezsiniz ama sportif olarak çözebilirsiniz. Aynı zamanda, bunun finansal bir getirisi de olacak” diye konuştu.

Bundesliga CEO’luğunu Christian Seifert’ten 1 Ocak 2022’de devralan Donata Hopfen, lig formatını değiştirme fikrinde yalnız değil. Bayer Leverkusen’in eski yöneticisi Wolfgang Holzhauser, değişiklikten yana olan isimlerden biri. Hopfen gibi, dört takımlı bir eleme turnuvası fikrine sıcak bakan Holzhauser, yeni formatın pazarlama açısından takımlara daha fazla seçenek sunacağını düşünüyor. 

Belçika, play-off sistemini kullanıyor

Avrupa’nın önde gelen liglerinden Belçika Pro League, uzun yıllardır play-off sistemini kullanıyor. Ligi ilk dört sırada bitiren takımların sezon boyunca topladığı puanlar ikiye bölünüyor ve ardından lig usulü oynanan altı haftanın sonunda birinci sıradaki takım mutlu sona ulaşıyor. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ne gidecek takımlar da play-off sonunda oluşan sıralamanın ardından belli oluyor. 

Galatasaray, play-off sisteminde şampiyon olmuştu

Play-off sistemi, 2011-2012 sezonunda Süper Lig’de de uygulandı. Normal sezonu 10 puan fark ile birinci sırada tamamlayan Galatasaray, play-off grubunda Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor ile şampiyonluk yarışı verdi. Normal sezonda toplanan puanların ikiye bölünmesi ile yarışa dahil olan Fenerbahçe, play-off grubunda gösterdiği performans ile şampiyonluk iddiasını son haftaya taşıdı. Ülker Stadyumu’nun ev sahipliği yaptığı son hafta karşılaşmasında, Fenerbahçe ile Galatasaray kozlarını paylaştı. Şampiyonluk için bir puan yeten Galatasaray, deplasmandan 0-0’lık beraberlik ile dönerek mutlu sona ulaşan ekip oldu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.