Trabzon’un Maçka ilçesinde restorasyon nedeniyle ziyaretçilere kapalı Sümela Manastırı’nda özel izinle çekilen tanıtım filmi, Ankara-Atina arasında gerilime neden oldu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, tanıtım filmindeki görüntüleri “saygısızlık” olarak nitelendirdi ve Türk makamlarını bu tür eylemlerin tekrarlanmasını önlemeye davet etti.
DJ Ahmet Şenterzi ve ekibi, Trabzon Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden aldığı özel izinle Sümela Manastırı’nda bir tanıtım klibi çekti. Manastırın içine ses sistemi kurulması ve ekibin elektronik müzik eşliğinde dans ettiği görüntülerin sosyal medyada paylaşılması Türkiye ile Yunanistan arasında gerginliğe yol açtı.
Sümela'da Tanıtım Adı Altında Müzik Frekansı ile Marduk Ayini
TRABZON'da yamaç ıslahı ve restorasyon için ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı'na özel izinle giren DJ Ahmet Şenterzi, Volkan Gündüz ve Cengiz Can Atasoy, 30 kişilik ekiple tanıtım filmi çekti. pic.twitter.com/GaWB2tjjkG— Parlamento Haber (@parlamentohaber) February 6, 2022
“Manastır’a saygısızlık”
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın bu görüntülerin ortaya çıkması üzerine yayımladığı açıklamada, tanıtım filmindeki görüntüler “saygısızlık” olarak nitelendirildi. Sümela Manastırı’nın sadece dini ziyaretlere açık olduğunun ve UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne aday olduğunun altı çizilen açıklamada, Türk makamlarına “Bu tür eylemlerin tekrarlanmasını önlemeye çalışın” diye seslenildi.
Türk yetkililer ise Reuters’ın yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Dördüncü yüzyılda inşa edildi
Sümela Manastırı, dördüncü yüzyılda inşa edildi. Dini statüsünden çıkarılan Manastır, Türkiye’de Kültür Bakanlığı tarafından yönetilen bir müze konumunda. Müzeyi her yıl binlerce turist ve Ortodoks Hıristiyan ziyaret ediyor.
2010’da Türk makamları, ilk Ortodoks ayinine izin verdi. İzin verilen ayin, 1923’te Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinden bu yana düzenlenen ilk ayin oldu. 2015’te restorasyon nedeniyle kapatılan Sümela Manastırı, 2019’da yeniden turistlerin ziyaretine açıldı. 2020 ve 2021’de de bir günlüğüne ayinler düzenlendi.
İki ülke arasındaki ilişkiler, Ayasofya Müzesi’nin Temmuz 2020’de cami olarak kullanılmaya başlamasının ardından gerginleşmişti. Atina ve Türkiye, hava sahasından Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığına, Kıbrıs sorunundan enerjiye kadar birçok konu başlığında anlaşmazlıklar yaşıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.