Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da işgal korkusu artıyor, siviller silah eğitimi alıyor

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim sürüyor. Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker konuşlandırması başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı ülkeler tarafından “Moskova, Kiev’i işgal hazırlığında” diye yorumlanıyor. Rusya ise kendisine yöneltilen bu iddiaları reddediyor. İşgal korkusu arttıkça birçok Ukraynalı sivil, öz savunma kurslarına gidiyor.

Ukrayna’nın doğusundaki Harkov şehrinde bir inşaat şirketinde müdür olarak çalışan Viktoria Makarova, hafta sonlarını atış talimi yapıp dövüş sanatlarını öğrenerek ya da ilk yardım becerilerini geliştirerek geçiriyor.

Rusya sınırına 40 kilometre uzaklıkta bulunan ve büyük bir sanayi merkezi olarak bilinen Harkov, Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri. Harkov’da savunma kursuna katılan 44 yaşındaki iki çocuk annesi Makarova’nın tek isteği, “ülkesini, evini ve ailesini” korumak.

“Kaçmayacağız, terk etmeyeceğiz”

Rus birliklerinin sınırdaki askeri yığınağını artırdığını ve işgal tehlikesinin gün geçtikçe büyüdüğünü söyleyen Makarova, neden savunma kursuna yazıldığını şu cümlelerle anlattı:

“Kaçmayacağız ve sevgili şehrimiz Harkov’u terk etmeyeceğiz. Bu da, onu (şehrimizi) nasıl savunacağımızı öğrenmemiz gerektiği anlamına geliyor.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Washington Post’a yakın tarihte verdiği röportajında, Harkov’un Ruslar’ın ilk hedefi olabileceğini söyledi. Bunun üzerine bölgede işgal korkusu arttıkça Ukraynalı siviller arasında askerlik ve savunma kurslarına duyulan talep arttı.

Kurslara katılanların çoğu kadın

Bölgedeki kurs eğitmenlerinden biri olan Igot Pushkarev, Ruslar’ın saldırganlığı arttıkça insanların motivasyonunun da yükseldiğini ve bu yüzden becerilerini geliştirmek, yeni şeyler öğrenmek istediklerini söyledi.

Kursa katılan 23 yaşındaki hukuk öğrencisi Dariya Konokh ise kursa katılanların çoğunun kadın olduğunu fakat bunun kendisini şaşırtmadığını söyledi. Konokh, “Burası kadınlar için doğru yer. Pek çok profesyonel kadın asker tanıyorum” dedi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.