Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de evli bir çift, 4,5 milyar dolar bitcoin çalma suçundan tutuklandı

TikTok’ta paylaştıkları rap müzik videolarıyla ünlenen evli çift, ABD’nin şimdiye kadarki en büyük kripto para hırsızlığı davasında suçlanıyor. Çiftin aklamakla suçlandığı bitcoinlerin günümüzdeki değerinin 4,5 milyar dolara tekabül ettiği belirtildi. Çiftin sosyal medyadaki varlığı büyük ilgi çekti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, internet dünyasını sarsan bir olayda 3,6 milyar dolarlık bitcoin ele geçirerek bir rekora imza attı ve şimdiye kadarki en büyük kripto para birimi hırsızlığı davasının çözüldüğünü duyurdu.

ABD’li yetkililer dün (8 Şubat), elde edilen meblağın, sistemleri yaklaşık altı yıl önce bilgisayar korsanları tarafından ihlal edilen bir sanal para borsası Bitfinex’in hacklenmesiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Çift, dün sabah tutuklandı

Her ikisi de New Yorklu olan 34 yaşındaki Ilya Lichtenstein ve 31 yaşındaki eşi Heather Morgan, çalınan kripto para birimini aklamak ve işlemleri gizlemek için çeşitli karmaşık tekniklere başvurmakla suçlanarak dün sabah (8 Şubat) Manhattan’da tutuklandı.

Çift, ABD’yi dolandırmanın yanı sıra kara para aklama girişiminde bulunmak ile suçlanıyor. Dava, Vaşington’daki bir federal mahkemede görülüyor.

Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco dünkü açıklamasında, “Suçlulara verilen mesaj açık: Kripto para birimi güvenli bir liman değil. Ne şekilde olursa olsun parayı takip edebiliriz ve edeceğiz” dedi.

İşlemin bugünkü değeri 4,5 milyar dolardan fazla

Çift, bir bilgisayar korsanının Bitfinex’e girip iki binden fazla yetkisiz işlem başlatmasının ardından çalınan 119 bin 754 bitcoini aklamaya çalışmakla suçlanıyor. Adalet Bakanlığı yetkilileri, o dönemdeki işlemlerin bitcoin cinsinden 71 milyon dolar değerinde olduğunu ancak para biriminin değerindeki artışla birlikte şu anda 4,5 milyar doları aştığını belirtti.

Adalet Bakanlığı, Lichtenstein ve karısının ayrıca bir döviz borsası ağı aracılığıyla kara para aklamaya çalıştıklarını veya paranın Morgan’ın girişimine yapılan ödemeleri temsil ettiğini öne sürdüklerini söyledi. Savcılar dünkü açıklamalarında, yasadışı gelirlerin altından ve değiştirilemez tokenlerden 500 dolar karşılığında bir Walmart hediye kartı satın almak gibi sıradan işlemlere kadar farklı yerlere harcandığını söyledi.

Sosyal medyadaki gönderileri dikkat çekti

Olayın internet dünyasında ilgi çeken yönü ise söz konusu çiftin sanal dünyadaki varlığı oldu.

@razzlekhan adı altında paylaşım yapan Morgan, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında rap şarkı videoları, Do it yourself (DIY) teknikleri ve diğer yaşam tarzı konularından oluşan kapsamlı bir katalog yayınladı ve kendisini “Turkish Martha Stewart” veya “Waffle Queen of Korea” olarak adlandırdı. 

Lüks yaşamın yansımaları sosyal medyada

Çiftin sosyal medya gönderileri, lüks bir yaşam tarzının varlığını gözler önüne seriyor. Bir videoda, gökyüzünü ve diğer binaları net bir şekilde gören lüks bir Manhattan dairesi söze çarpıyor. Ekim ayındaki bir Facebook gönderisinde ise Morgan, Sotheby’s Auction House’dan bir tablo satın almak istediğini ima etti.

Morgan ayrıca kendini bir tür kurumsal koç olarak tanıttığı resim, moda tasarımı ve yazı dünyalarında da belli bir konuma sahipti. Son yazılarından birinin başlığı “İşinizi Siber Suçlulardan Korumak için İpuçları”ydı ve bir kripto para borsası sahibiyle dolandırıcılığın nasıl önleneceği hakkında bir röportaj içeriyordu.

Sosyal medyada eşine göre daha düşük bir profile sahip olan Lichtenstein ise Linkedin’de kendisini bir melek yatırımcı olarak tanımladı. Lichtenstein, bir dizi önde gelen teknoloji girişiminin başlatılmasına yardımcı olan prestijli şirket Y-Combinator mezunu olduğunu yazdı.

Kefalet tartışması

İlk duruşmada bir sulh hakimi, Lichtenstein’ın ebeveynleri tarafından ortak imzalanan beş milyon dolarlık bir kefaletle ev hapsine alınabileceğine karar verdi. Morgan için ise tahvil tutarı üç milyon dolar olarak belirlendi. Çift, kefalet koşulları yerine getirilene kadar gözaltında kalacaktı.

Ancak savcılar, sanıkların kefaletle serbest bırakılmaması gerektiğini savunarak, potansiyel olarak hala büyük miktarda paraya erişimi olan çiftin kaçma riskinin bulunduğunu öne sürdü. Savcılar, çiftin evinde yapılan arama sırasında müfettişlerin, sahte kimliklerin nasıl alınacağına dair bilgiler ve bir dizi tek kullanımlık telefonların bulunduğu “pasaport fikirleri” etiketli bir klasör bulduğunu söyledi.

Savunma avukatı Anirudh Bansal, hakime müvekkillerinin kaçmaya niyeti olmadığını söyledi. Bansal, müvekkillerinin geçen yılın sonundan beri soruşturma altında olduklarını bildiklerini ve yine de yerinde oturduklarınının altını çizdi. Suçlamaları zayıf ve abartılı olarak nitelendiren Bansal, “Milyarlarca doların aklandığını göreceğinizi sanmıyorum” dedi.

Soruşturmadaki önemli bir ipucu, fonların bir kısmını aklamak için kullanılan bir yeraltı dijital piyasasının 2017’deki çöküşünden gelmiş olabilir. ABD’li yetkililer, paranın bir kısmının karanlık ağda barındırılan eBay’in her şeye uygun bir versiyonu olan AlphaBay’e aktarıldığını söyledi.

Öte yandan Bitfinex, çalınan bitcoinin iadesi için haklarını tespit etmek adına Adalet Bakanlığı ile birlikte çalıştığını açıkladı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Gökalp Badak 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.