Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli tenisçi Peng Shuai, L’Equipe’e konuştu: “Zhang Gaoli paylaşımım büyük bir yanlış anlaşılma yarattı”

Kasım ayı başından bu yana ilk kez bağımsız bir medya organına konuşan Çinli tenisçi Peng Shuai, Fransız spor gazetesi L’Equipe’teki röportajında, Weibo’da yaptığı paylaşımın büyük bir yanlış anlaşılmaya yol açtığını söyledi. Peng Shuai, “Benim özel hayatım, spor ve politikayla ilişkili olmamalı” dedi.

Pekin’de yapılan röportajda Shuai, L’Equipe’e, Gaoli tarafından tacize uğradığını söylemediğini ve son dönemde toplumdan uzak olmasının bir sebebi olmadığını anlattı. Kendisi için endişelenenlere teşekkür eden Shuai, paylaşımını yarım saatten kısa bir süre içinde kendi istediğiyle sildiğini de sözlerine ekledi.

35 yaşındaki Shuai, röportajda ayrıca tenisi bıraktığını da açıkladı. Shuai’ye röportajda, Çin Olimpiyat Komitesi’nden bir yetkili eşlik etti ve çeviride görev aldı.

Çinli raket, geçen kasım ayının başında Weibo’da yaptığı paylaşımda eski Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’nin kendisini taciz ettiğini açıklamıştı. O günün ardından Çin merkezli kaynaklar ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) aracılığıyla güvende olduğunu, paylaşımının yanlış anlaşıldığını belirtmişti.

Başta Kadınlar Tenis Birliği (WTA) olmak üzere durumdan tatmin olmayan kesimler ise Peng Shuai’nin güvenliği kadar özgürlüğünden endişe ettiklerinin ve taciz açıklamasının soruşturulması gerektiğinin altını çizmişlerdi.

Peng Shuai’nin gazeteye yaptığı açıklamalar, WTA’yı tatmin etmedi. Röportajla ilgili paylaşımında WTA, , “Peng Shuai’yi görmek çok güzel. Ancak son açıklamaları, 2 Kasım tarihinden beri süregelen endişelerimizi gidermiyor. Bizce Shuai cesur bir şekilde eski üst düzey Çinli devlet insanına yönelik tacize uğradığı paylaşımını yaptı ve tüm sporcularımız için olacağı gibi, bu konu resmi bir soruşturma yürütülmesini ve Peng Shuai’yle özel şekilde konu hakkında görüşmeyi istiyoruz. Bu bağlamda duruşumuz değişmemiştir” dedi.

IOC sözcüsü Mark Adams ise konuyla ilgili “Yapabileceğimiz mutlu olduğundan emin olmak, onun ifadelerini yargılamak bize ve kimseye düşmez” açıklamasını yaptı. IOC Başkanı Thomas Bach, Peng Shuai Zhang Gaoli’ye yönelik soruşturma isterse onu destekleyeceğini açıklasa da IOC’nin duruşu, 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları ve sponsorluk ilişkileri nedeniyle Çin’i karşısına almak istememesi sebebiyle eleştiriliyor.

Kaynak: The Guardian

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler