Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya Üniversitesi, kampüste cinsel saldırıya uğrayan 200’den fazla kadına yaklaşık 250 milyon dolar ödeyecek

ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi, kampüs jinekoloğu James Heaps tarafından cinsel saldırıya uğradığını iddia eden 200’den fazla kadına yaklaşık 250 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Üniversite, cinsel istismar iddialarını örtbas etmekle suçlanıyordu.

1983-2018 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi Öğrenci Sağlık Merkezi’nde görev yapan James Heaps, birçok kadın tarafından hastalarına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanıyordu. Kaliforniya Üniversitesi dün yapılan anlaşmayla, kadınlara 243,6 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Yaklaşık 50 davayı kapsayan anlaşma ile avukatlar, her kadının 1,2 milyon dolar alacağını duyurdu.

Üniversite yönetimi tarafından 2017 yılına kadar Heaps aleyhindeki şikayetler hakkında bir araştırma yapılmadı. Üniversite, bu nedenle jinekoloğun hastalarına cinsel istismar uyguladığı yönündeki iddiaları kasten gizlemekle suçlanıyordu. Heaps’in tıbbi lisansı ise, hakkında açılan davalar nedeniyle 2019 yılında askıya alınmıştı.

Heaps, 21 cinsel taciz suçlamasıyla karşı karşıya

Hakkında yedi kadına karşı 21 cinsel taciz suçlaması bulunan Heaps, suçsuz olduğunu iddia ediyor. 

Kaliforniya Üniversitesi ise, dünkü (8 Şubat) açıklamasında, “Heaps tarafından işlendiği iddia edilen davranış kınanabilir ve üniversitenin değerlerine aykırıdır. İlk ve en yüksek yükümlülüğümüz her zaman hizmet ettiğimiz topluluklara olacaktır” dedi. Üniversite ayrıca, verilecek tazminatın kadınların sağlığına kavuşmasına yardımcı olacağını öne sürdü.

Üniversitede tedavi gördüğü sırada Heaps’i ihbar eden, eski göğüs kanseri hastası Kara Cagle ise Kaliforniya Üniversitesi’nin baştaki tutumunun birçok kadına zarar verdiğini belirterek, Los Angeles Times’a şunları söyledi: 

“Bugün, sekiz uzun yıl sonra, başıma gelenlerin farkına vardım. Bu bir teselli olsa da, Kaliforniya Üniversitesi harekete geçmeyi reddettiği için rahatlayamayan tüm kadınlar, benden sonra acı çeken tüm kadınlar için kalbim kırık.”

Anlaşmayla davalar düşmeyecek

Dün yapılan anlaşma, 300’den fazla hasta tarafından açılan davanın düşmesine neden olmayacak. Geçen yıl temmuz ayında, bir federal yargıç, 5 bin 500’den fazla kadın tarafından açılan davada, Heaps’i 73 milyon dolar tazminata mahkûm etmişti.

Davadaki avukatlara göre, Heaps, bir zamanlar tüm Kaliforniya Üniversitesi’ndeki en yüksek maaş alan doktordu. Heaps’e karşı suç duyurusunda bulunan kadınlardan birini temsil eden Avukat John C. Manley, Heaps’in tıbbî muayene kisvesi altında kadınları taciz ettiğini ileri sürdü.

Manley, BBC’ye verdiği demeçte, “Kurul onaylı bir jinekolog ve kurul onaylı bir onkologdu. Kadınların çoğu kanser oldukları için ya da kanser olduklarını düşündükleri için oradaydı” dedi.

Heaps, hakkında soruşturma açıldıktan sonra da hasta bakmaya devam etti

Federal davalarda, Heaps’in üniversite 2017’de bir şikayet alana kadar düzgün bir şekilde soruşturulmadığı ve eylemlerinin soruşturulması sırasında ve hatta üniversite kendisine sözleşmesinin yenilenmeyeceğini söyledikten sonra bile hasta bakmaya devam ettiği ortaya çıktı. 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.