Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’dan Ukrayna’daki ABD vatandaşlarına çağrı: “Derhal ülkeyi terk edin”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, artan Rus işgali tehdidini gerekçe göstererek Ukrayna’daki tüm Amerikan vatandaşlarını ülkeyi bir an önce terk etmeye çağırdı.

“İşler hızla kontrolden çıkabilir”

ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde ülkedeki Amerikalılar’ı kurtarmak için birlik göndermeyeceğini söyledi. Biden, NBC News’e verdiği demeçte, “Amerikan vatandaşları ülkeden derhal ayrılmalı. Dünyanın en büyük ordularından biriyle uğraşıyoruz. Bu çok farklı bir durum ve işler hızla kontrolden çıkabilir” dedi. 

Biden, kendisine yöneltilen ABD’nin hangi senaryoda Ukrayna’daki vatandaşları kurtaracağına yönelik soruya ise şöyle yanıt verdi: “Böyle bir ihtimal yok. Amerika ve Rusya birbirine ateş etmeye başladığında bu bir dünya savaşına döner. Hiç olmadığımız kadar farklı bir dünyadayız.”

Berlin’deki müzakerelerden sonuç alınamadı

Öte yandan Rusya ve Ukrayna, Fransa ve Almanya’dan yetkililer ile Doğu Ukrayna’da sekiz yıldır devam eden çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan ve gün boyu süren görüşmelerde herhangi bir ilerleme sağlayamadıklarını açıkladı.

Görüşmelerdeki Rus elçisi Dmitriy Kozak, Berlin’deki görüşmelerinin ardından gece geç saatlerde basına verdiği demeçte, Moskova ve Kiev’in, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna hükümet güçleri arasındaki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan 2015 anlaşmasına ilişkin farklı görüşlere sahip olduğunu ve uzlaşmanın mümkün olmadığını söyledi.  

Ukrayna’nın elçisi Andriy Yermak ise görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini ancak her iki tarafın da görüşmeye devam etme konusunda anlaştığını belirtti. Yermak konu ile ilgili açıklamasında, “Umarım çok yakında tekrar bir araya geleceğiz ve bu müzakerelere devam edeceğiz. Herkes bir sonuca ulaşmak için kararlı” dedi. 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) gözlemciler, bölgede sık sık ateşkes ihlallerinin kaydedildiğini ve neredeyse her gün yüzlerce olayla karşılaşıldığını belirtti.

Rusya, Ukrayna, AGİT ve Donbass bölgesinin temsilcileri, Şubat 2015’te Minsk’te 13 maddelik bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma aynı zamanda Fransa ve Almanya liderleri tarafından da desteklenmişti. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov perşembe günkü (10 Şubat) görüşmelerin ardından Ukrayna’yı, Minsk Anlaşması’nı yeniden yazmaya ve kendileri için en avantajlı olan unsurları seçmeye çalışmak ile suçladı.

Ukrayna temsilcisi Yermak ise konu ile ilgili açıklamasında, “Ukrayna yapıcı diyaloğa başladı. Bugün herkes Minsk Anlaşması’nın yerine getirilmesi gerektiğini doğruladı” diye konuştu.

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.