Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde görevden alınan üç dekanın yerine yapılan atamalar yargıya taşındı

Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış rektörü Prof. Dr. Naci İnci’nin 19 Ocak günü Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ı Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında alınan kararı gerekçe göstererek görevden almasına tepkiler sürüyor. Akademisyenler, görevden alınan üç dekanın yerine yapılan vekaleten atamaları yargıya taşıdı.

Melih Bulu’nun ardından, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Naci İnci döneminde de protestolar sürüyor.

İnci’nin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ı 19 Ocak’ta görevden almasına tepkiler dinmiyor.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, İnci’nin kendisini Fen – Edebiyat Fakültesi dekan vekili, Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’nu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekan vekili, diğer yardımcısı Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez’i ise Eğitim Fakültesi dekan vekili olarak atamasını “hukuksuz ve usule aykırı olduğu” gerekçesiyle yargıya taşıdı.

İlgili fakültelerin öğretim üyeleri açtıkları üç davada, dekanların seçilerek atanması gerektiğini, dekan ve dekan vekillerinin atanmasının kanunen mümkün olmadığını belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 20 Ocak günü Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen – Edebiyat Fakültesi önünde birer açıklama yapmış, seçilmiş dekanlar Bayyurt, Albachten ve Ercan’ın görevlerine iade edilmelerini talep etmişti.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri tarafından açılan diğer davalar

Akademisyenler, Temmuz 2021 tarihinde “anayasaya aykırı olduğu “gerekçesiyle Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı çıktı. Akademisyenler yine “anayasaya aykırı olduğu” gerekçesiyle Prof. Dr. Naci İnci’yi rektör olarak atayan 21 Ağustos 2021 tarihli cumhurbaşkanlığı kararının iptali için 19 Ekim 2021 tarihinde Danıştay’a başvurdu. 10 Aralık 2021 tarihinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne yapılan doktor öğretim üyesi atamasına, 9 Ocak 2022 tarihinde üniversitenin lisansüstü eğitimden sorumlu Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğüne İzmir’de bulunan Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. İlhami Öztürk’ün atanmasına yönelik iki dava daha açtı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.