Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş ilkeleri üzerinde mutabakat çalışması yürüten altı muhalefet partisinin liderleri yarın (12 Şubat) bir araya gelerek, çalışmalarının nihai sonucunu kamuoyuna açıklayacak. İlk defa birlikte fotoğraf verecek muhalefet parti liderlerine seslenen Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) taleplerini sıraladı. “Eşitlik için bir yüzyıl daha beklemeyeceğiz” denilen yazılı açıklamada bu buluşmanın tarihi sorumluluk olduğu vurgulandı.
Mutabakat zemininde son aşamaya geldikleri anlaşılan altı muhalefet partisi liderine seslenen EŞİK, eşitlik talebi ve kadın hakları gibi konuların teferruat değil, mutabakatın temeli olması gerektiğini savundu.
Açıklamada, “İktidarın hazırlamış olduğu ve her an Meclis’e sevk edebileceği yasa teklifi, aile hukukuna ilişkin boşanma usulleri gibi çeşitli konuları laik hukuk düzeninin dışına çıkaracak öneriler içeriyor. Muhalefet liderlerinin laik hukuk düzeni için risk yaratan Medeni Yasa değişikliğine ‘hayır’ demesi gerekiyor. Ayrıca muhalefetin iktidarı, Anayasa’yı ve yasaları etkin uygulamaya, ‘sözde mağdurları korumak’ adına Medeni Kanun’un aile hukukunda eşitliği esas alan önemli maddelerini değiştirme niyetinden vazgeçmeye çağırmasını bekliyoruz. Eşitlik talebi ve kadın hakları teferruat değil, mutabakatın temeli olmalıdır” denildi.
EŞİK taleplerini sıraladı
“‘5 Acil Talebimizin’ ve eşit temsilin yer almadığı hiçbir mutabakat metni kadınlara güven vermeyecektir” denilen açıklamada, talepler şöyle sıralandı:
“Eşit yurttaşlık, eşit temsil ve ‘5 Acil Talebimiz’ mutabakat metninde yer almalı ki devlet mimarisi, demokratikleşme potansiyeline sahip olsun. Kadınlar ve hakları teferruat değil, konunun özüdür. Tüm muhalefeti bu gerçeği görmeye ve buna uygun davranmaya çağırıyoruz:
- Eşit yurttaşlık hakkımızı aşındırmaktan vazgeçin,
- Kazanılmış haklarımızı tehdit eden her türlü söylem ve fiili uygulamalara son verin,
- Evde, işte, sokakta, tüm toplumsal yaşamda şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil eylem planı uygulayın,
- Eğitimi eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, bilimsel, parasız hale getirin,
- Eşit istihdam, kreş ve işyerinde şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulayın.”