Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da nükleer rönesans: 14 yeni reaktör inşa edilecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin nükleer sanayisinin bir rönesansa ihtiyaç duyduğunu ancak bu sayede Fransa’nın fosil yakıtlara bağımlığını bitirebileceğini belirterek 14 yeni nükleer reaktör inşa edileceğini açıkladı. 

Fransa’nın kuzeydoğusunda bulunan sanayi şehri Belfort’da konuşan Macron, “Ülkemizin ihtiyacı olan şey nükleer sanayide bir rönesans (yeniden doğum)” sözleriyle yeni bir nükleer programı duyurdu.  

Yeni programa göre Fransa’nın kamuya ait nükleer elektrik şirketi Électricité de France (EDF) 2050 yılına kadar altısı kesin ve sekizi tercihe bağlı olmak üzere 14 yeni nükleer reaktör inşa edecek.  

Bu ay içinde yeniden adaylığını açıklaması beklenilen merkez siyasetçi Macron, nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde enerji tartışmalarının önemli rol oynayacağının farkında. 

Çevre meseleleri de Fransız seçmeni için her geçen gün daha çok önem arz ediyor. 

Fransa’da enerji tartışması  

Atom enerjinin elektrik tüketiminin yüzde 70’ini karşıladığı Fransa’da, düşük maliyetli nükleer güç 1970’lerden beri Fransız ekonomisinin dayanak noktalarından biri.

Macron’un açıklamaları sonrası Electricite de France borsalarda yüzde 1’in üzerinde değer kazandı.

Fransa’da sağ görüşteki cumhurbaşkanı adayları, ülkede daha fazla nükleer reaktör inşa edilmesi ve Fransa’nın enerji bağımsızlığına sahip olması gerektiğini savunuyor.  

Sol görüşteki adaylar ise yeni reaktörlerin maliyeti ve karmaşıklığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Çevreciler de nükleer elektrik üretimi sonucu ortaya çıkan radyoaktif atıkların sorun teşkil ettiğini vurguluyor.  

“Bilime ve teknolojiye güvenmekten yana bir tercih” 

Macron, Fransa’da nükleer sanayi işletmecilerinin titizlik ve profesyonellik konusunda eşi benzeri bulunmadığı söylüyor ve yeni reaktörler inşa etmenin “ilerlemeden, bilime ve teknolojiye güvenmekten yana bir tercih” anlamına geldiğini belirtiyor.  

Macron ayrıca güneş ve açık denizlerde rüzgâr enerjisinin ülkede büyük bir ivme kazandığını duyurdu. Fransa’nın yenilenebilir ve nükleer enerji dışında seçeneği bulunmadığını belirten Macron, aynı zamanda ülkenin enerji tüketiminin gelecek on yıllarda ciddi biçimde azalması gerekeceğini ekledi.  

Güvenlik sorunu teşkil etmeyecek bütün reaktörlerin çalışma ömrünü uzatacağını belirten Fransa Cumhurbaşkanı’nın nükleer yanlısı politika değişikliği, 2017’de yeni seçildiği zamanki pozisyonu ile çelişiyor.  Macron, göreve geldiğinde Fransa’nın elektrik üretiminde nükleer enerjinin payını azaltma sözünde bulunmuştu.  

Anketlerde seçilme şansı hâlâ yüksek gözüken Macron’un yeni nükleer program açıklaması, EDF’nin borçlar altında ezildiği, yaşlanan reaktörlerinde aşınma sorunu yaşandığı ve Fransa ile İngiltere’deki yeni nükleer reaktör projelerinde bütçesini aştığı bir dönemde geliyor. 

Fransız hükümeti ise uzun süren lobicilik faaliyetleri sonucu geçen ay nükleer enerjiyi Avrupa Komisyonu tarafından “yeşil” kategorisine aldırmayı başarmıştı. Fransa bu sayede “iklim dostu” nükleer enerji için fon desteği alabilmeyi umuyor.  

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.