FIFA, VAR sisteminin ardından futbolda devrim yaratacak bir karara daha imza atıyor. Kulüpler Dünya Kupası’nda denenen yarı otomatik ofsayt sisteminde üç saniye gibi kısa bir sürede pozisyonda ofsayt olup olmadığı tespit edilebiliyor.
Futbola ofsayt teknolojisi geliyor
FIFA, 1 Eylül 2016 tarihinde VAR sistemini futbolun bir parçası haline getirdi. Futbolda yeni bir devri başlatan bu sistem, çoğu tartışmanın önüne geçse de ofsayt pozisyonlarındaki kafa karışıklıklarını tam olarak çözebilmiş değil. Bu durumun ortadan kalkması için çaba gösteren FIFA, futbolda bir devrim daha yaratacak yarı otomatik ofsayt sistemini yeşil sahalara getirmenin hazırlığını yapıyor.
2020 yılında ilk kez duyurulan, ilk olarak 2021’de Katar’da düzenlenen FIFA Arap Kupası’nda denenen ve şu an devam eden Kulüpler Dünya Kupası’nda resmi olarak yürürlüğe konan SAOT (Semi-Automated Offside Technology) adı verilen yarı otomatik ofsayt sisteminde üç saniye gibi kısa bir sürede ofsaytlar tespit edilebiliyor.
Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir?
Futbolda devrim yaratacak yarı otomatik ofsayt sistemi, İngiltere Premier Lig’de kullanılan gol çizgisi teknolojisinden esintiler sunuyor. Sistemin stadyuma konuşlandırılmış kendi özel kameraları bulunuyor. Özel kameralarının yanı sıra yayıncı kuruluşlardan da alınan görüntüler, sanal ortamda yapay zek yardımı ile 3 boyutlu görünüme kavuşturuluyor. Böylece elde edilen görüntüler, üç saniye kadar kısa bir sürede görsel olarak AVAR hakemine iletiliyor. VAR odasında bulunan hakemlerin kontrolünün ardından orta hakeme pozisyonun ofsayt olup olmadığı bildiriliyor.
SAOT adı verilen sistem, olumlu geri bildirimler alırsa, 2022’nin sonunda Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’nda kullanılacak.
Pierluigi Collina: ”Kritik pozisyonlarda sistemin katkısının büyük olacağını düşünüyoruz”
FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, yarı otomatik ofsayt sistemi hakkında görüşlerini dile getirdi. Getirilmesi planlanan teknolojinin olumlu taraflarını anlatan Collina, ”Daha hızlı ve efektif sonuçlar almak için çalışıyoruz. Birileri buna robot diyor ama değil. Hakemler ve yardımcı hakemlerin hâlâ sorumluluğu var. Bu teknoloji onlara doğru ve hızlı kararı vermeleri için bilgi veriyor. Özellikle kritik pozisyonlarda sistemin katkısının büyük olacağını düşünüyoruz” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.