Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’daki belediyelerden elektrik zammı protestosu

İtalya’da Roma’nın Capitol Tepesi’nden Floransa’nın Ponte Vecchio’suna birçok anıtın ışıkları, yükselen elektrik fiyatlarını protesto için belediyeler tarafından kapatıldı. 

Perşembe akşamı (10 Şubat) düzenlenen protestoya ülkenin başkenti Roma ile birlikte Milan, Floransa, Venedik, Napoli, Ceneviz gibi büyük şehirler ve Bolonya, Pisa, Ankona, Bergamo ve Trieste gibi kentler de katıldı.

Roma Belediye Binası Campidoglio. (Fotoğraf: tgcom24 üzerinden Ansa)

İtalya Ulusal Belediyeler Birliği (ANCI) tarafından organize edilen sembolik protestoda artan elektrik fiyatları sebebiyle “hükümete bir mesaj göndermek” amaçlandı. 

ANCI Başkanı Antonio Decaro, hükümetin belediyelere desteğinin yeterli olmadığını belirtti. ANCI’nin tahminlerine göre yıllık ortalama elektrik giderleri 1,6-1,8 milyar euroya tekabül eden yerel yönetimler bu yıl en az 550 milyon euro daha fazla ödeyecek. 

Neptün Çeşmesi, Bolonya. (Fotoğraf: tgcom24 üzerinden IPA)

Birçok belediyenin salgın sebebiyle mali açıdan zorluk çektiğini belirten Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri ise şu ifadelerde bulundu:

“Faturalardaki yükseliş aileler ve kurumlar için büyük bir yük ve herkesi ciddi anlamda zor bir duruma sokuyor.” 

Gualtieri, Roma’nın belediye binası Capitol Tepesi’nin yerel saatle akşam 8’den 9’a kadar kapalı olması talimatını verdi. 

Floransa’da Palazzo Vecchio (Eski Saray), Ponte Vecchio (Eski Köprü) ve Medici Riccardi Sarayı’nın ışıkları da eş zamanlı olarak yarım saatliğine kapatıldı. 

Ponte Vecchio (Eski Köprü), Floransa. (Fotoğraf: 055Firenze)

İtalya Başbakanı Mario Draghi halihazırda elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte sıkıntı çeken haneler ve işletmeler için 5,5 milyar euro kaynak ayırma sözü vermiş bulunuyor.

Draghi, çarşamba günü (9 Şubat) “ilerleyen günlerde daha geniş bir müdahale” üzerinde çalıştıklarını belirtti. 

Castel Nuovo (Yeni Kale), Napoli. (Fotoğraf: tgcom24 üzerinden Ansa)

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi İtalya’da da enerji fiyatları geçtiğimiz yıla göre oldukça arttı. S&P Global Ratings tarafından yürütülen bir araştırmaya göre yükselen fiyatların enerjide dışa bağımlılığı yüksek İtalya’ya en az 35 milyar euroya mal olacak. 

Bergamo Surları (Fotoğraf: tgcom24 üzerinden IPA)

Kaynak: The Local

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.