Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pekin 2022 Kış Olimpiyatları: Kamila Valieva’nın dopingli olduğu tespit edildi

2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda Rus Olimpiyat Komitesi (ROK) adına yarışan Rus artistik buz pateni sporcusu Kamila Valieva’nın, oyunlar öncesinde dopingli olduğu tespit edildi. 15 yaşındaki sporcu, zorlu “dörtlü atlayış” (quadruple jump) hareketini olimpiyatlarda gerçekleştiren ilk kadın sporcu olarak tarihe geçmişti. 

Kamila Valieva’nın alınan numunesinde doping tespit edildi

2022 Pekin Olimpiyat Oyunları, Kamila Valieva’nın numunesinde doping çıkması ile sarsıldı. Uluslararası Test Ajansı’ndan (ITA) yapılan açıklamada, 15 yaşındaki sporcunun 2021 yılının Aralık ayında St. Petersburg şehrinde düzenlenen Rusya Artistik Buz Pateni Şampiyonası sırasında alınan numunesinde doping tespit edildiğini kamuoyuna duyurdu. Açıklamanın devamında, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (WADA) İsveç’te bulunan laboratuvarında yapılan testte, Kamila Valieva’nın kanında yasaklı bir metabolizma düzenleyici madde olan “trimetazidine”ye rastlandığı belirtildi. 

Rusya Dopingle Mücadele Ajansı’ndan çelişkili kararlar

Rusya Dopingle Mücadele Ajansı (RUSADA), Kamila Valieva’nın numunesinde tespit edilen doping maddesinin ardından 15 yaşındaki sporcuyu geçici süreyle spordan men ettiğini açıkladı. Söz konusu karara göre, Valieva’nın Pekin’de devam eden Kış Olimpiyatları’nda yarışamayacağının altı çizildi. 

Kamila Valieva, RUSADA’nın 9 Şubat’ta aldığı men kararına itiraz etti. RUSADA Disiplin Komitesi’nin temyiz heyeti, kısa süre içinde kararını açıkladı. Alınan karara göre, 15 yaşındaki sporcunun men kararı kaldırıldı. Öte yandan Uluslararası Test Ajansı (ITA), dopingli maddenin olimpiyat öncesinde kullanılması nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Valieva’ya uygulanacak yaptırım konusunda bir yetkisinin olmadığını belirtti. Ancak ITA, IOC’nin ve RUSADA’nın açıklamalarına karşın Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvuracağını duyurdu. Kamila Valieva hakkındaki son kararın, 15 Şubat’taki müsabakası öncesinde kesinleşeceği öngörülüyor. 

RUSADA Disiplin Komitesi’nin men kararını kaldırdığı Kamila Valieva, Kış Olimpiyatları’nın kalan günlerinde boy gösterebilecek. Ancak 2021 yılının Aralık ayındaki organizasyonda doping kullandığı ortaya çıkan Valieva’nın Pekin’ndeki müsabakalarda mücadele etmesi tartışma konusu olmaya devam edecek. 

Tarihe geçen performansa doping gölgesi

Rusya Olimpiyat Komitesi’nin (ROK) artistik patinaj ekibi, 7 Şubat’ta yapılan takım turnuvasında birincilik elde etmişti. Kamila Valieva, zorlu “dörtlü atlayış” (quadruple jump) hareketini olimpiyatlarda gerçekleştiren ilk kadın sporcu olarak tarihe geçmişti. Ancak düzenlenmesi gereken madalya töreni sürpriz bir şekilde ileri bir tarihe ertelenmişti. Rus sporculardan birisinde doping çıkması, ertelemenin sebebi olarak gösterilmiş ve doping kabul edilen maddenin yarış sırasında mı yoksa yarış öncesinde mi alındığı konusunun tartışmalı olduğu ve bu sorunun çözülmeye çalışıldığı belirtilmişti. ROK ekibinin takım madalyasının geri alınıp alınmayacağı belirsizliğini koruyor. 

Tatiana Tarasova: ”Bizi suçluyorlar ama biz tamamen temiziz”

Rus ekibinin antrenörü Tatiana Tarasova ise takımdaki bir sporcuda doping çıktığı iddialarını kesin bir dille reddetmişti. Tarasova, ”Bizi suçluyorlar ama biz tamamen temiziz” diye konuşmuştu. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.