Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz”

Yeni ekonomi paketi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklandı. 1 Mart’tan itibaren yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışma başlatıldığını duyuran Nebati, altın tasarruflarının bankalar, platformlar ve kuyumculara teslim edilebileceğini söyledi. KOBİ’lere 60 milyar liralık destek açıklayan Nebati, elektrik zammı ve enflasyonla ilgili de mesajlar verdi. Toplantıya video konferans yöntemiyle bağlanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıkladı.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda konuştu.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için atılacak adımları açıklayan Nebati, şunları söyledi:

“2022 Mart ayında 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere bin 500’ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Fiziki altın teslim noktaları bankalar, platformlar ve kuyumcular olacak. Kuyumcuların sayısı marttan itibaren bin 500’ün üzerinde olacak. Paydaşlarımız ise çok önemli altın rafinerileri ve bunların içinde de çok tecrübeli olan çok değerli sektörün önde gidenleri var. Başka kim var? Takasbank, Borsa İstanbul ve Darphane. Şimdi artık sadece paydaşlarımızın değil tüm vatandaşlarımızın bu konuda gerekli adımı atmasını bekliyoruz. Katılım bankaları paydaşlarımız, Vakıf Katılım, Emlak Katılım, Ziraat Katılım, Türkiye Finans, Kuveyt Türk ve Albaraka şu anda bu işin önde gidenleri olacak. Kamu bankalarımız, Halkbank, Ziraat Bank ve Vakıfbank bu işin de öncülüğünü yapacaklar. Ve bankalarımız artık her ilde en az bir şubesi mutlak suretle kuyumculuk faaliyetlerini de yürütecek hale getirilecek. Altın toplama günü vs.’den ziyade her gün işleyecek bir tasarruf sistemi haline gelecek.”

KOBİ’lere kredi desteği

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili atılacak yeni adımları da duyuran Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü:

“60 milyar TL’lik kefalet hacmi oluşturuyoruz. Bu merak etmeyin, bitince başlayacak paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yeter ki yatırım yapın, yeter ki katma değer sağlayacak adımları atın. Yatırım destek paketi (25 milyar TL), ihracat destek paketi (25 milyar TL) ve işletme harcamaları destek paketi (10 milyar TL) olmak üzere üç paketi devreye alıyoruz. Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade. KOBİ ve KOBİ dışı, orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten sektör firmalarına 1,25 kat kefalet limiti sağlıyoruz. Yatırıma bağlı işletme kredileri için azami altı ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade. Bankalar için faiz oranı 0-24 ay sabit (TLREF artı yüzde 1) 24 ay üzeri sabit (TLREF artı yüzde 2) olarak uygulanacak. Her bir KOBİ için maksimum kredi limiti 25 milyon TL, büyük firmalar için 100 milyon lira olacaktır.
Özellikle özel bankalara seslenmek istiyorum, paydaşlarla işbirliği yaparak yürüyoruz. Özel bankalarımız lütfen hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı adımlarını atın. Bu işin takipçisi olacağız, sıkı takipçisi olacağız.”

“Parayı sen ver karışma yok”

İki yıl önce dağıtılan KGF kredilerinin tüketime harcandığını söyleyen Nebati, “Yatırım önceliğimiz bir tarafa gitti, üretim önceliğimiz bir tarafa gitti. Farklı şekilde kullanım da maalesef yaşandı. Buna izin vermeyeceğiz. Sıkı takipçi olacağız. Bunun için faturaların fatura ve sözleşme ile belgelendirme zorunluluğu getirilmiştir. Parayı ver sen karışma artık yok. Amaç dışı kullanım, gerçekdışı beyanlar için özel yaptırım hükümlerimiz de mutlak surette uygulanacaktır” dedi.

Enflasyon mesajı

Enflasyonun, Türkiye’de ve dünyada yaşanan bir problem olduğunu söyleyen Nebati, “Dünyada enflasyon en gelişmiş ülkelerden gelişmiş ve gelişmekte olanlara kadar ülkelerin ortak belası. Çok sert de tedbir alamıyor Batı. Emtia endeksi yükselmeye devam ediyor. Petrol 94 dolara kadar yükseldi. Bu iki başlık sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı etkiliyor” diye konuştu.

“Elektrik ve doğalgaz fiyatları reel fiyatların altında”

Nebati, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin de şu değerlendirmelere bulundu: “Reel elektrik fiyatlarının değişimi halen negatif olarak seyrediyor. Doğal gaz fiyatlarını aynı şekilde reel olarak Türkiye’de halen negatif. Biz Türkiye olarak aslında hala sübvansiyonlara ciddi bir şekilde devam ediyoruz demektir. Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar iyi bilsin, elektrik ve doğal gaz fiyatları reel fiyatların altındadır.

Erdoğan: “Gıdada KDV ‘yi yüzde 1’e indiriyoruz”

Toplantıya video konferans yöntemiyle bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan da “KDV sistemini sadeleştirme programı kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1’e düşürüyoruz. Et, balık, çay, kahve, peynir, şeker gibi temel ürünlerindeki KDV’yi yüzde 1’e indiren resmi kararı, yarın (13 Şubat) Resmi Gazete’de yayımlıyoruz. Milletimizi enflasyona ezdirmemek için elimizden ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan, iş insanlarına da şöyle seslendi: “Enflasyonla mücadele kapsamında KDV’yi yüzde 1’e indirmemiz, ürünlerde anında yüzde 7’lik düşüş demektir. Gıda ürünlerinde pazartesi günü yüzde 7’lik bir indirim yapılmasını bekliyoruz. Pazartesi günü (14 Şubat) vatandaşlarımıza doğrudan yansıtacak bir hamle bekliyoruz. Bir denetim seferberliği başlatıyoruz. İlgili bakanlıklarımız, fiyatları makul izahı olmayan şekilde artırılmış ürünlerle mücadele edeceklerdir. Yeniden tek haneli enflasyona geçeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.