Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da Kuran-ı Kerim yaktığı iddia edilen kişi taşlanarak öldürüldü

Pakistan’ın Pencap eyaletinde bir grup, camide Kuran-ı Kerim yaktığı iddiasıyla bir kişiyi linç etti. Bir ağaca asılan erkeğin taşlanarak öldürüldüğünü belirleyen polis, onlarca kişiyi gözaltına aldı.   

Olay, eyaletin Haneval iline bağlı Tulamba köyünde geçen cumartesi gecesi (12 Şubat) meydana geldi. İmamın oğlunun Kuran’ın sayfalarını yakan birini gördüğünü söylemesinin ardından caminin önünde toplanan kalabalık, yakaladıkları kişiyi linç etti. Polis memuru Münevver Hüseyin’in Reuters’a aktardığına göre polisler, katledilen kişiyi bilinci kapalı halde bir ağaçta asılı buldu. Kalabalık polise de saldırdığını anlatan Hüseyin, “Değnekler, baltalar ve demir çubuklarla silahlanmış köylüler, bu kişiyi öldürdü ve bedenini bir ağaca astı” diye konuştu.

Olaya en sert tepki Pakistan Başbakanı İmran Han’dan geldi. Han, kalabalıktaki köylüler ve lince seyirci kalan polisler için de harekete geçilmesi talimatını vererek “Linç hadisesine karışanlar yasanın en sert haliyle karşılaşacak. Yasaları uygulamayanlara karşı da sıfır toleransı göstereceğiz” dedi.

Bir hükümet yetkilisi, linçte yer aldığı düşünülen 60’tan fazla kişinin gözaltına alındığını ve daha fazla şüphelinin de köylüler tarafından çekilen sosyal medya videolarından teşhis edildiğini söyledi. 

Yetkilinin belirttiğine göre şu ana kadar elde edilen bulgular, linç edilen kişinin Muhammed Muştak isimli, 50 yaşlarında bir zihinsel engelli olduğunu gösteriyor. 

Müslümanlar’ın çoğunlukta olduğu Pakistan’da, “kâfirlik” iddialarıyla insanların linç edilmesi, suçun idam cezası gerektirmesine rağmen oldukça sık görülüyor. 

Aralık ayında da Pakistan’ın doğusundaki Sialkot şehrinde, Başbakan İmran Han’ın ülkeye utanç getirdiğin söyleyen Sri Lankalı bir fabrika işçisi, linç edilerek öldürüldükten sonra yakılmıştı.   

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.