Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutuklanan gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel serbest bırakıldı

Libya’da yaşamını yitiren MİT mensubuyla yaptıkları haberler nedeniyle haklarındaki cezalar istinaf mahkemesince onanan beş gazeteciden Murat Ağırel ve Barış Pehlivan, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gitti. Ağırel ve Pehlivan, infaz işlemlerinin ardından Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Manisa’da tutuklanan Hülya Kılınç da cezaevine konuldu. Avukat Hüseyin Ersöz, Ağırel ve Pehlivan’ın akşam saatlerinde serbest bırakıldığı bilgisini “Ve özgürlük geldi. Hemen şimdi! Gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel serbest bırakıldı” sözleriyle paylaştı. Hülya Kılınç ise geceyi cezaevinde geçirdikten sonra yarın sabah (16 Şubat) tahliye edilecek.

Avukat Hüseyin Ersöz, Barış Pehlivan, Murat Ağırel (Fotoğraf: Hüseyin Ersöz / Twitter)

Libya’da yaşamını yitiren MİT mensubuna ilişkin haber nedeniyle gazeteciler Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılıç, Aydın Keser, Mehmet Ferhat Çelik’e verilen hapis cezaları istinaf mahkemesi tarafından onanmıştı.

Ağırel ve Pehlivan, infaz hesaplaması yaptırmak için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gitti.

Hülya Kılıç da Manisa’da teslim oldu.

Aydın Keser ve Mehmet Ferhat Çelik’in ise yurtdışında olduğu öğrenildi.

Ağırel ve Pehlivan, işlemlerin ardından Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Manisa’da tutuklanan Hülya Kılınç da cezaevine konuldu.

Basın örgütlerinden tepki

Ağırel: “Süreci hep birlikte göreceğiz”

Ağırel, adliye önündeki açıklamasında, “Dün (14 Şubat) avukatlarımız Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı kesinleştirdiğini ve İnfaz Savcılığı’na gönderdiğini bildirdi bize. Prosedür olarak İnfaz Savcılığı hakkımızda yakalama kararı çıkarıp bizimle ilgili müddetname hazırladıktan sonra cezaevine teslimimiz yapılması gerekiyor. Biz de savcılarımıza yardımcı olmak için ‘Biz gelip teslim oluyoruz’ dedik. Çantamı hazırladım, İnfaz Savcılığı’na gideceğim ve işlemlerin bir an önce tamamlanmasını isteyeceğiz ve cezaevine teslim olacağız, Silivri’ye gideceğiz. Süreci göreceğiz hep birlikte” dedi.

“AYM ve AİHM’e gideceğiz”

Ağırel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğiz. Tabii ki AYM’de bu kararın bozulacağından eminiz. Daha önce cezaevinde kalmamız için casusluk suçlaması addedildi bize, bundan beraat ettik. Sonra dendi ki fotoğrafları ifşa ederek bu suça sebebiyet verdiniz. Bu fotoğrafların zaten paylaşıldığını sunduk. Niyet beslendi. Biz bunun MİT mensuplarının ifşasından olmadığını biliyoruz.”

Pehlivan: “İşte geldik, gidiyoruz”

Çağlayan Adliyesi’nden fotoğrafını paylaşan Barış Pehlivan da “Üçüncü kez…  İşte geldik, gidiyoruz… Hoşça kalın şimdilik…” diye yazdı.  


İki gazeteci akşam saatlerinde serbest bırakıldı

Avukat Hüseyin Ersöz akşam saatlerinde yaptığı paylaşımda, “Ve özgürlük geldi. Hemen şimdi! Gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel serbest bırakıldı” dedi. Hülya Kılınç’ın ise geceyi cezaevinde geçirdikten sonra sabah saatlerinde serbest bırakılması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Libya’da yaşamını yitiren MİT görevlisiyle ilgili haberleri nedeniyle Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel, MİT görevlisinin kimliğini deşifre ettikleri gerekçesiyle “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçundan tutuklanmıştı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi, “istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçundan Pehlivan ve Kılınç’a üç yıl dokuz ay, Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Ağırel’e ise dört yıl sekiz ay yedi gün hapis cezası vermiş ve cezalar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.