Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de ilk kez bir silah üreticisi suçlu bulundu: Sandy Hook saldırısında kullanılan silahın üreticisi mağdurlara 73 milyon dolar tazminat ödeyecek

14 Aralık 2012’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Connecticut eyaletinde bulunan Sandy Hook İlköğretim Okulu’na düzenlenen silahlı saldırıda çoğu birinci sınıf öğrencisi 26 çocuk öldürülmüştü. Saldırıda kullanılan silahın üreticisi Remington, mağdurların ailelerine 73 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

2012’deki Sandy Hook saldırısının ardından hayatını kaybeden dokuz çocuğun ailesinin açtığı dava sonucunda, Remington’un şirkete yöneltilen suçlamaları kabul ettiği ve ailelere 73 milyon dolar tazminat ödeyeceği belirtildi.

2015’te açılan davada mağdur aileler, silahlı saldırıyı düzenleyen Adam Lanza’nın kullandığı Bushmaster XM15-E2S adlı tüfeğin, video oyunlarında ürün yerleştirme tekniğiyle pazarlandığını iddia etmiş ve şirkete suçlamalar yöneltmişlerdi.

Her ailenin anlaşmadan bir pay alacağı kaydedildi fakat anlaşmanın detayları kamuoyu ile paylaşılmadı.

Karar, ABD’de bir ilk

Remington’un suçlamaları kabul etmesi ve mağdurlara tazminat ödeme kararı ile ABD’de ilk kez bir toplu saldırıdan silah üreticisi sorumlu tutuldu. Mağdurların ailelerini temsil eden avukat Josh Koskoff, sonuçtan memnun olduklarını söyledi ve silah endüstrisinin silahları pazarlamayı bırakması gerektiğine vurgu yaptı:

“Bu zafer yalnızca silah endüstrisine değil aynı zamanda onu destekleyen sigorta ve bankacılık şirketlerine bir uyanma çağrısı. Silah endüstrisinin insanlara her türlü silahı pervasızca pazarlamayı bırakmasının zamanı geldi.”

“Kaybedilen, kayıp olarak kalır”

Saldırıda altı yaşındaki oğulları Noah’ı kaybeden Lenny Pozner ve Veronique De La Rosa ise anlaşmanın ardından, “Kaybımız geri döndürülemez. Bu sonuç ne kurtarıcı ne de onarıcı” dedi ve ekledi: “Kaybedilen, kayıp olarak kalır.”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.