Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı dün yayımladığı raporda, çevre kirliliği nedeniyle bir yıl içinde hayatını kaybedenlerin sayısının koronavirüs kaynakları ölümlerden daha fazla olduğunu kaydetti.
BM Özel Raportörü David Boyd, çevre kirliliğinin her yıl en az dokuz milyon kişinin ölümüne sebebiyet verdiğini ve bu durumun koronavirüsten daha ölümcül olduğunu söyledi. Dünya genelinde şimdiye kadar 5,9 milyon kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Boyd, koronavirüs salgını ile mücadelenin çevre ve iklim krizi gibi konuları arka plana atmaması gerektiğini söyledi ve genellikle ev ürünlerinde kullanılan polifloroalkil ve perfloroalkilin gibi hammaddelerin kullanımının yasaklanması gerektiğinin altını çizdi. Raporda bazı zehirli kimyasalların yasaklanması için acil ve büyük çaplı bir eylem çağrısında bulunuldu.
Raporda kimya endüstrisinin, küresel olarak üretilen fosil yakıtların yüzde 10’dan fazlasını tükettiği ve yılda tahmini 3,3 milyar ton sera gazı emisyonu yayarak iklim acil durumunu daha da kötüleştirdiğine vurgu yapılan raporda, Boyd şu ifadeler kullandı:
“Çevre kirliliği ve toksik maddeler, tatlı su ve deniz ekosistemleri ve kuş popülasyonları üzerinde olumsuz etkileri bulunan, biyolojik çeşitliliğinin azalmasındaki beş ana itici güçten biri.”
Raporun, BM İnsan Hakları Konseyi’nin mart ayında Nairobi’deki toplantıda konuşulması bekleniyor.
Kaynak: The Hill