Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan cemevleri açıklaması: “Ticarethane olarak değil, konut olarak tarifelendirilecek”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. KDV indirimini yansıtmayan firmalara yaptırım uygulanacağını belirten Erdoğan, elektrik faturalarında 210 kilovat saate kadarki düşük tarife ve üzerindeki yüksek tarifenin yeniden değerlendirileceğini söyledi. Erdoğan, “Dernekler, vakıflar, cemevleri de dahil ticarethane olarak değil, konut olarak tarifelendirilecek” dedi.

KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan firmalara yaptırım uygulanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört saat süren kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini anımsatan Erdoğan, indirimi fiyatlara yansıtmayan firmalara yaptırım uygulanacağını yineledi.

Erdoğan, “Bakanlıklarımız, KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını takip edecek, aksi davranış sergileyen firmalara gerekli yaptırımı uygulayacaklardır. Fedakârlığı sadece devletten beklemek ne gerçekçidir ne hakkaniyete sığar ne de sürdürülebilirlik ilkesine sığar. Ülkenin kazancından hep birlikte istifade ettiğimize göre külfetine de beraberce katlanacak, yükü beraberce omuzlayacağız” dedi.

“En önemli sorunumuz yüksek enflasyon”


Enflasyon ve hayat pahalılığına da değinen Erdoğan, “Elbette hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar var. Elbette sokakta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları var. Emin olun bunların hepsi geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur. Halihazırda en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur, inşallah onun da üstesinden geleceğiz” diye konuştu.

“Türkiye vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik sunan Avrupa’da üçüncü ülke”

Enerji fiyatlarındaki artışa da değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada yükseldi. Bu sadece bize mahsus bir durum değil. Küresel düzeyde doğalgaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları beş kat, petrol fiyatları üç kat artmıştır. Dolayısıyla dünyanın her tarafında üstelikte bizden her bakımda çok daha yüksek oranda fiyat artışları günlük hayata yansımaktadır. Türkiye vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik sunan Avrupa’da üçüncü ülke durumundadır. Türkiye, Avrupa’da vatandaşına en ucuz doğalgaz kullanımı sunan ülkedir.”

“Cemevleri ve sivil toplum örgütleri ticarethane değil, konut olarak tarifelendirilecek”

Elektrik faturalarındaki 210 kilovat saate kadarki düşük tarife ve üzerindeki yüksek tarifenin ilgili kurumlarca yeniden değerlendirileceğini duyuran Erdoğan, atılacak adımları şöyle sıraladı:

“Esnaflarımız için de benzer bir düzenleme yapılacak. Sivil toplum örgütlerinin de elektrik kullanımları ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir. Cemevlerinin de elektrik kullanımı tarifesi ticarethane statüsünden konut tarifesine çevrilecek. Doğalgaz desteği ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Kriterlere uyan dört milyon hane için yılda iki defada ödenmek üzere 450 ile 1150 lira arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız. Sosyal güvenlik şemsiyemizin kapsama alanını ve etkisini genişletecek, 15 milyar liralık yeni destek planının hazırlığı talimatını verdim.”

Yükseköğretim öğrencilerinin beslenme yardımı 750 liraya yükseltildi

Yurtlarda kalan yükseköğretim öğrencilerine verilecek destekle ilgili de açıklamada bulunan Erdoğan, “Öğrencilerimizin talepleri üzerine yurtlarda 16 GB olan internet desteğini 32 GB’a çıkarttık. Şimdi de akademik yarıyılın ikinci döneminden itibaren başlamak üzere öğrencilere verdiğimiz beslenme yardımını 750 liraya yükseltiyoruz. Böylece üniversite öğrencilerimizi enflasyon nedeniyle yaşanabilecek artışlara karşı korumuş oluyoruz” dedi.

*Cemevleri video-serimizi kaçırmayın:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.