Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da sel ve toprak kayması: En az 94 ölü

Brezilya’nın Rio de Janeiro eyaletine bağlı Petropolis şehrinde şiddetli yağışların neden olduğu sel ve toprak kayması sonucu en az 94 kişi hayatını kaybetti. 

Dağlık bir bölgede bulunan Petropolis şehrinin belediye başkanı Rubens Bomtempo, arama ekiplerinin enkazı incelemeye devam ettiğini ve ölü sayısının artabileceğini söyledi. Enkaz altından şu ana kadar 24 kişi sağ olarak kurtarıldı. Kayıp olduğu bildirilen 35 kişi için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Petropolis’te yerel yönetim, şehirde üç günlüğüne yas ilan etti. Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak Moskova’da bulunan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da Twitter hesabından paylaştığı mesajında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini sundu.

“Neredeyse savaş gibi”

Rio de Janeiro Valisi Claudio Castro ise yıkımın meydana geldiği Petropolis şehrindeki gazetecilere, “Sarkan direkler, devrilmiş arabalar, her yer çamur ve su. Neredeyse savaş gibi” dedi.

“Şehrimiz mahvoldu”

Bölgedeki siviller de arama kurtarma çalışmalarına katıldı. 49 yaşındaki Rosilene Virgilio, kurtaramadığı bir kadının yardım çığlıklarını hatırlayınca gözyaşlarına boğulduğu anları şöyle anlattı:

“Çığlık atan bir kadın vardı. ‘Yardım edin, beni buradan çıkarın’ diyordu. Ama hiçbir şey yapamadık, su fışkırıyordu, çamur fışkırıyordu. Şehrimiz maalesef mahvoldu.”

Brezilya’da son üç aydır görülen yağışlar felaketlere neden oluyor. Ocak ayında Minas Gerais ve Sao Paulo’da meydana gelen felaketlerde de 40’tan fazla kişi hayatını kaybetmişti. 

Petropolis’te de Ocak 2011’deki sel ve toprak kaymaları sonucu 900’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.