Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’da açılan 30 kadın makinist ilanına 28 bin kadın başvurdu

Kadınların 2018’e kadar araba kullanamadığı Suudi Arabistan’da, iş imkânları genişletiliyor. İspanyol demiryolu operatörü Renfe’nin 30 kadın tren makinist alacağı ilanını paylaşmasının ardından, şirkete 28 bin kadın özgeçmişini bıraktı.

28 bin kişinin başvurduğu ilan ile ilgili Renfe, akademik özgeçmiş ve dil bilgilerinin de değerlendirileceğini açıkladı ve böylece başvuru sayısı yarıya indi. Şirket mart ayının sonuna kadar kalan özgeçmişleri de değerlendireceğini bildirdi.

Başvurular arasından seçilen 30 kadın, bir yıllık eğitimin ardından Mekke ve Medine arasındaki hızlı treni kullanacak. Şirket yetkilileri, kadınlar için fırsatlar yaratma konusunda hevesli olduklarını söyledi.

Araba kullanmak 2018’e kadar yasaktı

Yakın zamana kadar Suudi Arabistan’da kadınların istihdamı, öğretmenlik ve sağlık çalışanı olmakla sınırlıydı. Ülkede 2018 yılına kadar kadınların araç kullanmasına da izin verilmiyordu.

Son beş yılda ise kadınların işgücüne katılım oranı iki katına çıktı ve yüzde 33’e yükseldi. Ancak 2021’in üçüncü çeyreğindeki rakamlara bakıldığında çalışan kadınların oranı halen erkeklerin yarısı kadar. 

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.