Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donbas’ta çatışmalar alevleniyor: Ukrayna, Rusya destekli ayrılıkçıların bir anaokulunu vurduğunu iddia etti

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz sürüyor. Ukrayna ordusu, Rusya destekli ayrılıkçıların Donbas bölgesindeki Luhansk’ta bir köye havan topu attıklarını ve bir anaokulunu vurduklarını ileri sürdü.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rus ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu, birbirlerini ateşkes anlaşmasını ihlal etmek ve saldırı düzenlemek ile suçluyor.

Ukrayna ordusu, Rusya destekli güçlerin Luhansk’taki bir köye havan topu attığını ve köydeki bir anaokulunu vurduğunu iddia etti. Ordudan yapılan açıklamada, saldırıda yaralanan olmadığı belirtildi.

Donbas bölgesindeki Rusya destekli ayrılıkçılar ise Ukrayna’yı son 24 saatte dört kez ateş açmak ve ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Ukrayna güçleri ise bu suçlamaları reddetti.

“Rusya’nın sınırdan askerlerini çektiği bilgisi yanlış”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminden bir yetkili, Rusya’nın birliklerini Ukrayna’dan uzaklaştırdığına yönelik açıklamalarının doğru olmadığını ve sınıra yedi bin ilave askerin gönderildiğini söyledi.

İsminin gizli kalması koşuluyla ABD medyasına konuşan üst düzey yetkili, Rusya’nın Ukrayna sınırından asker çektiği yönündeki iddialara şüpheyle yaklaştı: 

“Bu iddia hem burada hem de dünyada çok ilgi gördü. Ama bizler bunun yanlış olduğunu biliyoruz.”

Yetkili ayrıca, Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal etmek için bir bahane öne sürebileceğini iddia etti. 

İngiltere Savunma Bakanlığı İstihbarat Şefi de bölgede daha fazla zırhlı araç, helikopter ve bir sahra hastanesinin tespit edildiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı dün (16 Şubat), 2014’te ilhak ettiği Kırım bölgesindeki askerlerin tatbikatlarını tamamladığını ve bölgeden ayrıldığını gösteren bir video yayınladı. Tank ve askeri araçların gece geç saatlerde Kırım Köprüsü’nden geçtiği videoları paylaşan bakanlık, bazı askerlerin Ukrayna sınırından çekildiğini duyurmuştu. Ancak ABD ve Batı ülkeleri bu görüntülere şüpheyle yaklaşıyor.  

“Yedi bin asker daha gönderildi”

Üst düzey bir yetkili, Rusya’nın son günlerde bölgeye binlerce asker daha gönderdiğini söyledi. Associated Press’e (AP) konuşan yetkili, “Rusya Ukrayna sınırına yedi bin ek asker gönderdi ve sayıyı artırdı” dedi.

Ukrayna sınırına 130 bine yakın asker konuşlandırdığı ve Ukrayna’yı işgal edeceği iddialarını reddeden Rusya ise Batı’nın işgale ilişkin endişelerini “histeri” olarak nitelendiriyor.  

“Askerlerin çekildiğini görmüyoruz”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de BBC’ye verdiği demeçte, Rusya’nın askerlerini sınırdan çekmesine ilişkin somut bir adım görmediklerini söyledi.

Batı medyasında çıkan “Rusya’nın Ukrayna’yı 16 Şubat’ta işgal edecek” haberlerinden sonra 16 Şubat’ı “Birlik Günü” ilan eden Zelenskiy, dünkü kutlamalarda halka şöyle seslendi:

“Evimizdeyiz, Ukrayna’dayız. Kimse evimizi bizim sevdiğimiz gibi sevmeyecek. Yalnızca birlikte olursak evimizi koruyabiliriz. Mutlu birlik günleri, yaşasın sarı ve mavi!”

Ukrayna’dan BMGK’ye başvuru

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya Devlet Duması’nın Ukrayna’daki ayrılıkçıların tanınması girişiminin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) başvuruda bulunduklarını söyledi. 

Bu girişimin Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğunu vurgulayan Kuleba, konunun şubat ayındaki toplantıda görüşülmesini istediklerini kaydetti. 

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna’nın doğusunda bulunan Rusya yanlısı güçlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunmasına yönelik kararı geçen günlerde kabul etmişti. 

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.