Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizi: Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı birkaç gün içinde işgal edebileceğini söyledi

Dünya, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilime odaklanmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı önümüzdeki birkaç gün içinde işgal edebileceğini söyledi. Rusya, ABD ve NATO’nun taraflarına ilettiği güvenlik endişeleri metnine yanıtını verdi. İşte sınırdaki duruma dair son gelişmeler.

Ohio’ya düzenleyeceği bir ziyaret için Beyaz Saray’dan çıkarken gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali için “sahte bayrak” operasyonu hazırladığına dair işaretler bulunduğunu söyledi.

Diplomatik çözümün de halen masada olduğunu belirten Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aramak gibi bir planı olmadığını da sözlerine ekledi.

Joe Biden ve Vladimir Putin

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield de gazetecilere verdiği demeçte, “Sahadaki kanıtlar, Rusya’nın bir işgale doğru ilerlediğini gösteriyor” dedi.

Rusya, ABD ve NATO’ya yazılı yanıtını iletti

Moskova, ABD ve NATO’nun kendilerine ilettiği güvenlik garantileri ile ilgili cevaba yanıt verdiğini açıkladı. Rusya’nın ABD’ye ilettiği yazılı yanıtta şu ifadeler yer aldı:

“ABD’nin, güvenliğimizin yasal garantileri konusunda hazır olmaması durumunda, askeri-teknik tedbirler uygulamak zorunda kalacağız.”

RIA haber ajansının aktardığına göre, gerilimin düşmesi için Ukrayna’nın Minsk Anlaşmaları’na uyması ve Ukrayna’ya daha fazla silah verilmemesi gerektiğini vurgulayan Rusya, tüm ABD güçlerinin Orta ve Doğu Avrupa’dan çekilmesinde ısrar ediyor.

“Rus askerleri Ukrayna sınırına yaklaşıyor”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Moskova’nın “tatbikatlarını tamamlayan askerler sınırdan çekiliyor” açıklamasının aksine Rusya’nın askerlerini sınıra daha da yaklaştırdığını ve bölgede kan stoklandığını söyledi.

Lloyd Austin

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Austin, “Çok uzun olmayan bir zaman önce ben de bir askerdim. Böyle durumların sebepsiz yere olmayacağını biliyorum. Eğer toparlanıp eve gitmeye hazırsanız bunu kesinlikle yapmazsınız” diye konuştu.

Rusya’dan sert adım: Büyükelçi yardımcısı sınır dışı edildi

RIA haber ajansı, Rusya’nın ABD Büyükelçisi Yardımcısı Bartle Gorman’ı sınır dışı ettiğini duyurdu. Moskova’nın, sınır dışı kararıyla ilgili herhangi bir gerekçe sunmadığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Moskova’nın attığı bu adımın gereksiz olduğunu ve Vaşington’un da buna yanıt vereceğini bildirdi.

Donbas’ta çatışmalar alevleniyor

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya destekli ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu birbirlerini ateşkes anlaşmasını ihlal etmek ve saldırı düzenlemek ile suçladı. Ukrayna ordusu, ayrılıkçı güçlerin Luhansk’taki bir köye havan topu attığını ve köydeki bir anaokulunu vurduğunu iddia etti. Ordudan paylaşılan açıklamada saldırıda yaralanan olmadığı belirtildi.

Donbas bölgesindeki Rusya destekçi ayrılıkçılar da Ukrayna’yı son 24 saatte dört kez ateş açmak ve ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Ukrayna güçleri ise bu iddiaları reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.