Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Pekin’den saha dışı notlar: Cinsiyet eşitliği – Norveç’in sistematik başarısı – Ukraynalı sporcu Vladyslav Heraskevych: “Savaşa Hayır!”

2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nda son düzlüğe girilirken etkileyici performansların yanı sıra, saha dışını ilgilendiren önemli gelişmelere de tanık olduk.

Cinsiyet eşitliği

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) yaptığı açıklamaya göre 2022 Pekin, cinsiyet eşitliği açısından en başarılı kış olimpiyat oyunları oldu. Pekin’de mücadele eden sporcuların yüzde 45’ini, kadın sporcular oluşturuyor.

15 branşın 10’unda, katılımcılar arasında cinsiyet eşitliği bulunuyor. 2022’de (22), 2018 PyeongChang’e göre (18) dört fazla karışık takım mücadelesi yer alıyor. Ayrıca açılış töreninde ülkeleri adına bayrak taşıyan sporculara bakıldığında, yüzde 73 oranında kadın sporcu gördük.

“Ukrayna’da savaşa hayır”

Ukraynalı skeleton sporcusu Vladyslav Heraskevych, 2022 Pekin Olimpiyatları’ndaki son yarışının ardından kameralara, “No War in Ukraine” (Ukrayna’da savaşa hayır) yazan kâğıdı gösterdi.

Heraskevych, “Bu konuda duruşum bu. Her normal insan gibi, ülkemde ve dünyada insanlar için barış istiyorum. Şu anda Ukrayna’da olası savaş ihtimaline dair konuşmalar var, 21. yüzyılda böyle bir gündem olmamalı. Bu nedenle olimpiyat oyunlarında duruşumu göstermek istedim” diye konuştu.

Yarıştan kısa süre sonra IOC, bu eylemi nedeniyle Heraskevych’e herhangi bir yaptırımda bulunulmayacağını açıkladı.

Erkekler sürat pateninde 5 bin ve 10 bin metrede iki altın madalya kazanan Nils van der Poel ise ülkesi İsveç’e döndükten sonra SportBladet’e yaptığı açıklamada olimpiyatların, taşıdığı değerler nedeniyle insan hakları karnesi Çin gibi olan ülkelerde yapılmaması gerektiğini söyledi.

Norveç’in istikrarlı başarısı

17 Şubat itibarıyla Norveç, 15 altın, sekiz gümüş, 11 bronz olmak üzere toplam 34 madalyayla, en yakın takipçisi Almanya’nın 12 madalya önünde liderliğini sürdürüyor.  

Norveç, kış olimpiyat oyunları madalya listesinde 1992’den bu yana ilk dördün dışında kalmıyor. Norveç’in İsveç, Avusturya, İsviçre, Çin, ABD ve Rusya gibi birbirinden farklı avantajları bulunan başarılı ülkelerle aşık atabilmesinin sebebi, oluşturduğu altyapı sistemi.

Özellikle kayaklı koşu ve biatlonda başarı kültürü bulunan Norveç’te, 10 binin üzerinde kış sporları kulübü faaliyet gösteriyor. 2018’deki bir araştırma, ülkede çocukların yüzde 93’ünün kış sporlarına erişimi olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca Norveç, yatırımını başarılı olacağını düşündüğü branşlara odaklı yapıyor.

NBC, izlenme istatistiklerinden memnun değil

Front Office Sports’a göre NBC ve Peacock üzerinden 2022 Kış Olimpiyatları, günlük ortalama 12.3 milyon izleyici tarafından takip edildi. Aynı sayı 2018 PyeongChang’de, 23 milyon izlenme idi.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.