Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmara Üniversitesi’nin Anadolu Hisarı kampüsü Boğaziçi Üniversitesi’ne tahsis edildi

Marmara Üniversitesi’nin Anadolu Hisarı kampüsü Boğaziçi Üniversitesi’ne tahsis edildi. Atanmış rektör Naci İnci, haberi bir e-posta ile üniversiteye duyurdu. Bu tahsis, Boğaziçi Üniversitesi’nin arazisiyle ilgili tartışmayı akıllara getirdi.

Rektör atamasına karşı protestoların bir yılı aşkın süredir devam ettiği, gece yarısı cumhurbaşkanı kararıyla kurulan iki yeni fakülteye tepkilerin sürdüğü Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni bir kampüs alanı tahsis edildi.

Marmara Üniversitesi’nin Beykoz İlçesi Göksu Mahallesi’ndeki Anadolu Hisarı kampüsü Boğaziçi Üniversitesi’ne verildi.

Yeni kampüs haberini Rektör Mehmet Naci İnci, üniversite mensuplarına yolladığı e-posta ile duyurdu.

İnci’nin aktardığına göre Marmara Üniversitesi, kampüsü bu yılın bahar döneminin sonunda boşaltarak Boğaziçi Üniversitesi’ne devredecek.

Naci İnci tarafından üniversite mensuplarına yollanan e-postada şöyle denildi:

“Mevcut kampüs alanlarımızın eğitim ve öğretim faaliyetlerimizin artan ihtiyaçlarına yetmemesi üzerine yaptığımız girişimler sonucu, bugüne kadar Marmara Üniversitesi’nin kullanımında olan Anadolu Hisarı’ndaki kampüs alanı, mevcut kampüslerimize ek olarak üniversitemize tahsis edilmiştir.

Beykoz İlçesi Göksu Mahallesi’nde bulunan kampüs alanı toplamda 122 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz alanına sahiptir. Halihazırda Marmara Üniversitesi tarafından kullanılan kampüsteki akademik ve idari birimler bahar 2022 döneminin sonunda boşaltılarak kullanımımıza devredilecektir. Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ise yeni inşa edilmekte olan kendi kampüsü tamamlanıncaya kadar mevcut kampüste eğitim ve öğretime devam edecektir.

Boğaziçi Üniversitesi’nin gelişmesi, öğrencilerimize daha iyi bir yaşam alanı sağlanması, araştırma ve eğitim-öğretim faaliyetlerini daha etkin gerçekleştirebilecek bir ortamın temini için rektörlüğümüz bundan sonra da yeni hedeflerle çalışmalarını sürdürecektir.

Üniversitemizin yeni kampüs alanı ile büyümesi ve gelişmesi için destek veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı sunarız. Kampüs alanının tahsisini gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a teşekkür ederiz.

Boğaziçi Üniversitesi tarihine geçecek bu önemli gelişmenin hayırlı olmasını dilerim.

Prof. Dr. Mehmet Naci İnci

Rektör”

Boğaziçi Üniversitesi arazisi tartışması

Bu durum Boğaziçi Üniversitesi arazisiyle ilgili tartışmayı akıllara getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mevcut kampüslerden taşınarak farklı semtlerdeki kampüslere yerleşileceği yönündeki iddiaları, 8 Şubat 2021’deki açıklamasında şöyle yalanlamıştı:

“Boğaziçi Üniversitesi’nin mevcut kampüslerinden taşınarak, farklı semtlerde bulunan mekanlarda yeni kampüslere yerleşeceği yönünde son günlerde yapılan yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Yeni kurulan iki fakültemiz dahil olmak üzere, mevcut kampüslerimizde yapılacak düzenleme ve inşaatlarla eğitim-öğretim-araştırma faaliyetlerimiz aksamadan yerine getirilecektir.” 

İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise 8 Eylül 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’ün bir kısmının da bulunduğu araziyi “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil etmişti. “Boğaziçi İlan” başlığıyla yayımlanan duyuruda şöyle denilmişti:

“1 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109/2’inci maddesi kapsamındaki İstanbul ili, Sarıyer ilçesi, Rumelihisarı ve Beşiktaş İlçesi, Bebek Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan Boğaziçi Üniversitesi ve Yakın Çevresi Doğal Sit Alanının koruma statüsünün ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmesi işlemi 27.08.2021 tarihli ve 1618521 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile onaylanmış ve 07.09.2021 tarihli ve 31591 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilmiştir.

27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan ‘Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ in 2. Maddesinin (j) bendinde yer alan ‘Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal SİT alanlarının tescil kararları Resmi Gazete’ de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur.” hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.