Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizi: ABD, Rusya’yı Ukrayna’yı işgal etmek için bahane aramakla suçluyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme planlarını meşrulaştırmak için bir bahane yaratmaya çalıştığını söyledi. Rusya-Ukrayna hattındaki gerilimin savaşa dönüşme riski devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden savaşın da barışçıl bir çözümün de ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

Biden perşembe günkü (17 Şubat) açıklamasında, Rusya’nın “her an” askeri bir harekata başlayabileceğini ancak diplomatik bir çözümün hala mümkün olduğunu vurguladı. Kremlin, Biden’ın iddialarını “temelsiz” olarak nitelendirdi ve ABD’yi gerilimi artırmak ile suçladı.

Biden, Beyaz Saray önünde gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek adına sahte operasyonlar planladığına inanmak için nedenleri olduğunu söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ndeki açıklamasında, bir saldırı bahanesinin nasıl bir şekil alabileceğinin net olmadığını ancak bir olasılığın Rusya’nın, Ukrayna’nın ülkedeki etnik Ruslar’a saldırdığını gösteren sahte bir video paylaşması olduğunu söyledi. 

Antony Blinken

Blinken, sahte videoyu yayınlamasının ardından Rusya’nın, Ukrayna’daki etnik Rusları korumak adına saldırıya geçebileceğini sözlerine ekledi.

ABD henüz iddialara yönelik bir kanıt sunmadı ve Blinken bazı kişilerin iddiaları sorgulayabileceğini kabul etti. Blinken konuşmasında, “Ama açık olayım. Bugün bir savaş başlatmak için değil, bir savaşı önlemek için buradayım” dedi.

Ukrayna kuvvetleri ile ülkenin doğusundaki Rusya destekli isyancılar arasında 17 Şubat’ta karşılıklı ateş açıldığı belirtildi. Ukraynalı yetkililer, Rusya destekli ayrılıkçıları Stanytsia Luhanska kasabasındaki bir kreşe saldırmak ile suçladılar. Olay sonucunda üç kişinin yaralandığı belirtildi.

Rusya destekli isyancılar ise, Ukrayna kuvvetlerinin isyancıların kontrolündeki bazı yerleri bombaladığını söylediler ve Ukrayna’yı gerilimi artırmak ile suçladılar.

Rusya, askeri tatbikatların tamamlanmasının ardından birliklerin bir kısmının geri çekildiğini söyledi ancak ABD ve NATO ülkeleri yetkililer, binlerce Rus askerinin bölgeye gelmeye devam ettiğini ve önemli bir geri çekilme kanıtı olmadığını söylediler.

Joe Biden

Biden, NATO müttefikleriyle görüşecek

Bir Beyaz Saray yetkilisi ABD Başkanı Joe Biden’ın, bugün NATO müttefikleri ile Ukrayna krizi üzerine görüşeceğini doğruladı. Yetkili açıklamasında, “Başkan Biden, öğleden sonra NATO liderleri ile yapacağı telefon görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığması ve caydırıcılık ve diplomasiyi sürdürme çabalarımız hakkında konuşacak” dedi.

Oğlunun koronavirüs testi pozitif çıkan Avustralyalı kadın Ukrayna’da mahsur kaldı

Ukrayna asıllı iki çocuk annesi Avustralyalı Nataliya Poshyvaylo-Towler, oğlunun koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından Ukrayna’da mahsur kaldı.

Avustralyalı yetkililer, bir Rus işgalinin yakın olabileceğini gerekçe göstererek Ukrayna’daki vatandaşlarını ülkeyi derhal terk etmeleri yönünde uyarmıştı. Towler ve ailesi, Avustralya’dan gelen uyarı sonrasında yaşadıkları Melbourne’a dönmek için hazırlık yaptı.

Avustralya’nın koronavirüs kuralları kapsamında ülkeye girecek herkes gibi Towler’ın bir beyan formu doldurması ve negatif bir koronavirüs testi vermesi gerekiyordu.

Towler konu hakkında basına verdiği demeçte, e-postasında, Avustralya Dış İlişkiler ve Ticaret Departmanı’ndan, “derhal ülkeyi tahliye edin” şeklinde bir e-posta olduğunu ancak oğlunun koronavirüs testi pozitif olduğu için ülkeyi terk edemediklerini belirtti.  

Nataliya ve oğlu Michael’ın, 9 Şubat’taki uçağı kaçırmalarının ardından, başkent Kiev’in 300 kilometre güneydoğusundaki Poltava kasabasında Nataliya’nın anne ve babası ile kaldıkları belirtildi. 

Towler, bazı medya kuruluşlarının 16 Şubat’ta bir işgalin başlayabileceğini söylemesinin ardından kaldıkları yere yakın sığınaklar aradığını söyledi. Towler konu ile ilgili açıklamasında, “Oğlum neden bu sığınaklara baktığımı soruyor. Bu gerçekten zordu” dedi. 

Towler ülkede mahsur kalmaları ile ilgili açıklamasında, “Muhtemelen bu kuralları tasarlarken, benimki gibi durumları düşünmediler” dedi ve Avustralya hükümetinin kendisi ve ailesi için kuralları esnetmesini beklemediğini sözlerine ekledi.

Towler ve oğlunun pazar günü (20 Şubat) için uçak bileti aldığı belirtildi. Towler Melbourne’daki ailesi ile bir araya gelmek için sabırsızlandığını ancak doğduğu Ukrayna için endişeli olduğunu söyledi.

Kaynak: Reuters, The Guardian, BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.