Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 FIFA Dünya Kupası: Katar’da cinsel istismara uğradığını açıklayan organizasyon komitesi çalışanı kadın, yedi yıl hapis ve 100 kırbaç cezasına çarptırıldı 

Katar’da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası’nda organizasyon komitesinde görev alan Paola Schietekat Sedas, cinsel istismara uğradığını açıkladı. Ancak Katar’daki mahkeme, saldırganı haklı buldu ve evlilik dışı ilişkinin suç olduğunu öne sürerek Meksikalı kadının yedi yıl hapis ve 100 kırbaç cezasına çarptırılmasına hükmetti. 

2022 FIFA Dünya Kupası, 21 Kasım ile 18 Aralık 2022 tarihleri arasında Katar’da düzenlenecek. Ancak Körfez ülkesindeki insan hakları ihlalleri, şimdiden turnuvanın önüne geçmiş durumda. Bu ihlallerin en ağırlarından birisini, Meksikalı enternasyonalist Paola Schietekat Sedas yaşadı. Dünya Kupası Organizasyon Komitesi’nde çalışan Sedas, 6 Haziran 2021 tarihinde başkent Doha’da arkadaşı olarak gördüğü bir kişinin gece dairesine girerek kendisine cinsel istismarda bulunduğunu açıkladı. Meksikalı gazeteci Julio Hernandez Lopez’e yaşadıklarını anlatan genç kadın, ”Sakin kalmaya çalıştım. İşyerinden bir meslektaşım tarafından taciz edilmiştim. Annemi aramamın yanı sıra olay anını tamamen hatırlayabilmek için her şeyi fotoğraflar ile belgeledim” dedi.  

Saldırganın geri dönmesi ihtimaline karşı geceyi bir otelde geçiren Paola Schietekat Sedas, ertesi gün sağlık raporu alıp Katar’daki Meksika konsolosluğuna gitti. Konsoloslukta ifadesini imzalayan ve saldırganın eşkalini veren Sedas, gece yarısına doğru karakola çağrıldı. Şaşkın bir ifadeyle saldırıya uğrayan bir kadının o saatte tek başına karakola gitmesinin gerekli olup olmadığını soran Sedas, “gitmezse şikayetinin reddedileceği” karşılığını aldı. Karakola gittiğinde polisler, saldırgan ile Sedas’ı yüzleştirdi. 

Paola Schietekat Sedas’ın karakolda yaşadıkları, Katar’daki insan hakları ihlallerini gözler önüne serdi. Polisler, yaklaşık üç saatlik sorgulamanın ardından Sedas’tan bekaret testi istedi. Saldırganın, Sedas’ın kız arkadaşı olduğunu ve cinsel ilişkinin rıza dahilinde gerçekleştiğini iddia etmesi, polislerin gözünde Meksikalı kadını suçlu konumuna düşürdü. Evlilik dışı ilişkiye girmekle suçlanan Sedas’ın beyanının yerine saldırganın ifadesini esas alan polisler, kadını savcılığa sevk etti. Öyle ki Sedas’ın avukatı, genç kadına ceza almaması için tacizcisi ile evlenmesini bile tavsiye etti. 

Paola Schietekat Sedas, Dünya Kupası Organizasyon Komitesi ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yardımıyla 25 Haziran’da Katar’dan ayrılmayı ve ülkesine dönmeyi başardı. Sedas hakkındaki karar ise genç kadın Katar’da yokken açıklandı. Mahkeme, Katar’daki yasalar gereği evlilik dışı ilişkinin suç olduğunu öne sürerek Meksikalı kadının yedi yıl hapis ve 100 kırbaç cezasına çarptırılmasına hükmetti. Sedas’a cinsel istismarda bulunduğu belgeler ile kanıtlanan erkek ise mahkeme tarafından herhangi bir cezaya çarptırılmadı.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Casaubon, Paola Schietekat Sedas’ın yanında olduklarını açıkladı.  

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.