Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden: “Rusya, Ukrayna’yı işgal etmeye karar verdi”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmeye karar verdiğini ve başkent Kiev’in önümüzdeki günlerde hedef alınacağına inandıklarını açıkladı.

Beyaz Saray’daki bir basın toplantısında konuşan Biden, “ABD’nin Rus güçlerinin önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya saldırmayı planladıklarına inanmak için nedenleri olduğunu” söyledi: “Şu andan itibaren Putin’in bu kararı verdiğine ikna oldum.”

Biden bu değerlendirmesinin ABD istihbaratına dayandığını açıkladı.

Joe Biden

Rusya’nın olası bir işgal durumunda felakete yol açacak bir savaştan sorumlu olacağını öne süren Biden, Moskova’nın diplomasiyi seçmek için hâlâ vakti olduğunu, gerginliği azaltıp müzakere masasına dönmek için çok geç olmadığını söyledi.

Biden Rusya’ya, uygulanacak ekonomik ve diplomatik yaptırımlar konusunda da uyarıda bulundu ve ABD ve müttefiklerinin, Moskova’nın bedel ödemesi için her zamankinden daha fazla birlik içinde olduklarını vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili de sınırdaki Rus askerlerinin yüzde 40’ından fazlasının saldırı pozisyonunda olduğunu söyledi. Rusya’nın sınırda 150 bine yakın asker konuşlandırdığını bir kez daha iddia eden yetkili, “Bu askerlerin yüzde 40 ile yüzde 50’si saldırı pozisyonunda. Son 48 saatte taktik toplanma sahasına konuşlandılar” dedi.

Krizde diplomasi trafiği ve iletişim hatları da açık kalmaya devam ediyor. Biden, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un önümüzdeki günlerde bir araya gelme konusunda anlaştıklarını doğruladı.

Bugün (19 Şubat) ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Münih Güvenlik Konferansı’na katılması ve Batılı liderlerle bir araya gelmesi bekleniyor. Biden kendisine yöneltilen “Zelenskiy’nin bu kararı akılcı mı?” sorusuna ise, “Kendi kararı” yanıtını verdi.

1963’ten beri düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda bugün ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de bir konuşma yapacak. Harris’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde büyük ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulunması bekleniyor. Harris bugünkü konuşmasının öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir araya gelmişti.

Donbas’ta seferberlik ilan edildi, bir Ukrayna askeri öldü

Sınırda gerilim sürerken, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde tansiyon yükseliyor. Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde tam seferberlik ilan edildi.

AFP’nin aktardığına göre Ukrayna ordusu, Rus ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu bir Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Reuters haber ajansı ise Donetsk’te birden fazla patlama sesi duyulduğunu yazdı.

Donbas’ta 24 saatte neler yaşandı?

Cuma akşamı (18 Şubat) Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesindeki Donetsk’te bir milis lidere ait aracın Ukrayna tarafından patlatıldığı iddia edildi.

Ukrayna ise bu iddiaları reddetti, Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba “dezenformasyon” dediği haberleri yalanladı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Pushilin ise sivillerin bölgeden tahliye edilmeye başladığını söyledi. Bu görüntüler de ağırlıklı olarak Rus medyasında yayınlandı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, sınırın yakınında mülteci kampları kurulması gerektiğini ve ayrılıkçı bölgelerden gelen insanlara “acil yardım”da bulunulmasını emrettiği belirtildi. Rus devlet medyası da, bölgeden sivillerin tahliye edildiğini görüntüleri paylaştı. Rusya yanlısı ayrılıkçılara göre bölgedeki 700 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor.

ABD ve Batılı güçler ise Rusya’nın “sahte bir bayrak operasyonu” düzenleyerek, Ukrayna’yı işgal etmeye yönelik bir bahane bulmaya çalıştığını iddia ediyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, kendisine tahliyeler hakkında yöneltilen bir soruya, bu gibi olayların Vaşington’un korktuğu şeyin “iyi bir örneği” olduğunu söyledi: “Ruslar’ın, işgale zemin hazırlaması için ya kafa karışıklığı yaratacağını ya da sahada bahaneler üreteceğini uzun zamandır biliyorduk”.

Putin’den yedek asker kararı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de tüm bu gerginliğin ortasında yedekte bulunan vatandaşların askeri hazırlık eğitimi toplanması ile ilgili kararı imzaladı. Metinde şu ifadeler yer aldı:

“2022’de, yedekte bulunan Rusya vatandaşlarının, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nde, devlet koruma kurumlarında ve Federal Güvenlik Servisi kurumlarında askeri hazırlık eğitiminden geçmeleri için toplanması emrini veriyorum.”

Kaynak: Reuters, BBC, AP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.