Türkiye İktisat Kongresi’nin yüzüncü yılına doğru Türkiye ekonomisi forumu

Ülke Politikaları Vakfı’nın (ÜPV) “İkinci Yüzyıl Forumları 2 – 1923 Türkiye İktisat Kongresinin Yüzüncü Yılına Doğru Türkiye Ekonomisi” forumu İstanbul’da düzenlendi. Forumda önde gelen ekonomist ve siyasetbilimciler konuşmacı olarak yer aldı.

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal potansiyelini ortaya koymak için politikalar ve projeler geliştirmeyi amaçlayan Ülke Politikaları Vakfı’nın (ÜPV) ev sahipliğindeki “İkinci Yüzyıl Forumları 2 – 1923 Türkiye İktisat Kongresinin Yüzüncü Yılına Doğru Türkiye Ekonomisi” forumunda, Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Ziya Öniş, Prof. Dr. Evren Balta, Prof. Dr. Ayşe Buğra, Prof. Dr. Fikret Adaman, Prof. Dr. Öner Günçavdı, Prof. Dr. Şevket Pamuk ile daha birçok ekonomist ve siyasetbilimci konuşmacı olarak yer aldı.

ÜPV Başkanı Av. İsmail Doğan Subaşı, açılış konuşmasında, forumun 17 Şubat 1923’te toplanan İzmir İktisat Kongresi’nin 99’uncu yıldönümüne denk getirildiğine işaret ederek, vakfın çalışmalarında cumhuriyetin ikinci yüzyılına odaklandığını ve ekonominin bu çalışmalarda çok önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Forumda Türkiye ekonomisinin sadece güncel olarak değil aynı zamanda yapısal yanlarıyla da tartışılacağını belirten Subaşı, vakfın öncülüğünde düzenlenen forumların, “Dış Politika ve Güvenlik” ve “Toplum” başlıklarında devam edeceğini söyledi.   

Forumda ilk ana tema konuşmasını “Yirminci Yüzyıl’da Türkiye Ekonomisi” başlığıyla iktisat tarihçisi Prof. Dr. Bilsay Kuruç yaptı. Programa çevrimiçi katılan Kuruç, İzmir İktisat Kongresi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik anlamda 20. yüzyılı yakaladığı nokta olduğunu belirtti.

Prof. Kuruç’un konuşmasının ardından “Dünya Ekonomisi ve Türkiye” başlıklı ilk oturum Sezin Öney’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Ziya Öniş, Prof. Dr. Evren Balta ve Prof. Dr. Fikret Adaman’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda, 21. yüzyılda küresel ekonomi ve Türkiye’nin yeri tartışıldı.

Forumda ikinci ana tema konuşması ise politik iktisat uzmanı Prof. Dr. Şevket Pamuk tarafından yapıldı. Prof. Pamuk, 21. yüzyılda Türkiye ekonomisinin önündeki sorun ve fırsatları ele aldı.

Prof. Pamuk’un konuşmasının ardından Prof. Dr. Gülay Şenesen’in moderatörlüğündeki “Ekonomik Yapı” başlıklı ikinci oturuma geçildi. Prof. Dr. Erol Taymaz, Prof. Dr. Halis Akder, Prof. Dr. Gülçin Özkan ve Prof. Dr. Uğur Emek’in konuşmacı olarak katıldığı oturumda, sanayileşme, tarım politikası, ekonomide dijitalleşme ve mega projeler tartışıldı.

Forumun “Kalkınma Sorunları” başlığını taşıyan üçüncü ve son oturumunun moderatörlüğünü ise Prof. Dr. Şemsa Özar üstlendi. Prof. Dr. Öner Günçavdı, Prof. Dr. Haluk Levent, Prof. Dr. Ayşe Buğra ve Prof. Dr. İpek İlkkaracan’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda Türkiye’deki gelir dağılımı, işgücü piyasasında kadın istihdamı ve işsizliği, yoksullukla mücadele yolları, temel gelir ve ekonomide toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları ele alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.