Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Beş muhalefet partisinin genel başkanı teklif ederse cumhurbaşkanı adayı olurum”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylarının henüz netlik kazanmadığını belirterek, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin genel başkanlarının adaylık teklif etmesi halinde bunu kabul edeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın görevlerine devam edeceğini açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, liderler arasında adayın kim olacağının henüz konuşulmadığını, hedefin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişi geniş kitlelere aktarmak olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı adayının devlet deneyiminin olmasını, devleti tanımasını arzu ediyoruz; tarafsız olması gerektiğini söylüyoruz. Asıl yetkinin yürütme organında yani başbakanda olmasını, cumhurbaşkanının yetkilerinin büyük ölçüde kısıtlanması gerektiğinden yanayız. Cumhurbaşkanı kim olacak veya kim olmayacak onu daha sonra kendi aramızda oturup konuşacağız” dedi.

Beş genel başkanın cumhurbaşkanlığını teklif etmesi halinde kabul edip etmeyeceği sorusuna Kılıçdaroğlu, “Elbette kabul ederim. Cumhurbaşkanlığı onurlu bir görev. Beş genel başkanın benim ismimi telaffuz etmesi her şeyden önce benim için onur” karşılığını verdi.

CHP lideri şunları söyledi:

“Ayrıca beş genel başkanın bana güven duyması anlamına geliyor, bu da benim için son derece önemli. Üç, benim sorumluluğumun arttığını bilmem lazım. Görev yaptığım sürede o beş genel başkana karşı sorumluyum ve onlara asla hayal kırıklığı yaşatmamalıyım.”

“TBMM göstermelik olmaktan çıkacak”

Beş genel başkanla 28 Şubat’ta bir araya gelecekleri toplantıda güçlendirilmiş parlamenter sistemden neyi amaçladıklarını kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) göstermelik olmaktan çıkarılmasını istediklerini söyledi.

CHP lideri, devlette liyakat sisteminin egemen olması ve siyasi etik yasasının çıkarılması gibi öncelikleri olduğunu vurguladı.

“Hiçbir görüş ayrılığımız yok”

Altı partinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili hiçbir görüş ayrılığı olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, partiler arasında fay hattı olabilecek herhangi bir durum bulunup bulunmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Güçlendirilmiş parlamenter sistemle devletin yeniden inşasını düşünüyoruz, yani bir anlamda hukukun yeniden inşası. Yasama, yürütme ve yargı arasında bozulan sistemin düzeltilmesi gerekiyor. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, BDDK, Kamu İhale Kurumu gibi devlette liyakat sistemini önceleyen belirli kurallar getireceğiz, bu ikinci aşama. Üçüncü aşama ekonomi. Ekonomi ve sosyal politikalarla ilgili çalışmalar… Bu konularda altı parti kendi iç çalışmalarını yapacak. Partilerin arasında herhangi bir fay hattı görmüyorum, bir uyum var.”

“İmamoğlu ve Yavaş görevine devam edecek”

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı için adı geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın görevlerine devam edeceğini söyledi.

“HDP saygın bir siyasi parti”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, “Şunun altını çizeyim, bugün Türkiye’de tüm siyasi partilerle görüşen tek parti biziz. Bütün siyasal partilerle ilişkilerimizi sürdürürüz. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır ve HDP saygın bir siyasal partidir; dolayısıyla da onlarla da ilişkilerimiz var” dedi.

Kürt seçmenlerle ilişkilerinin son derece iyi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Herhangi bir sorunumuz yok. HDP’yle de Kürt seçmenle de olan ilişkilerimizi demokratik standartlar içinde sürdürüyoruz. Diyarbakır’a gidecektim, hava muhalefeti nedeniyle gidemedim, önümüzdeki süreçte gideceğim. Beklentileri, talepleri, ihtiyaçları olabilir. Bunlar demokratik ortam içinde oturulur, konuşulur ve insan hakları çerçevesinde de gereği yapılır.”

“Kavala ve Demirtaş boşuna tutuluyor”

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Avrupa’daki karar organları tarafından alınan bazı kararların Türkiye tarafından uygulanmamasının kabul edilemeyeceğini belirterek “Osman Kavala da Selahattin Demirtaş da hapishanede boşuna tutuluyor. Yasalara, hukuka aykırı olarak tutuluyorlar. Bir insan düşüncelerinden ötürü yargılanmamalı ve hapse atılmamalı. Eğer siz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Türkiye’de uygulanabileceğine dair anayasamızı değiştirmişseniz, hukuk sistemini buna uygun hale getirmişseniz, ‘Ben bu kararı uygulamam’ diyemezsiniz. Biz buna karşıyız. AİHM’in kararlarını uygulamak zorundayız” dedi.

“Sadece AİHM değil, AYM kararları da uygulanmıyor”

Sadece AİHM kararlarının değil, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarının da uygulanmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Anayasa Mahkemesi en üst mahkeme Türkiye’de; verdiği kararlar var ama en alttaki mahkeme Anayasa Mahkemesi kararlarına uymuyor. Uymayan hâkim de terfi ettiriliyor” diye konuştu.

“KHK’lı akademisyenleri bir haftada görevine iade edeceğiz”

Kılıçdaroğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üniversitelerden atılan Barış Akademisyenleri’ni bir hafta içinde görevlerine iade edeceklerini de belirtti.

“NATO demokrasinin de güvencesi”

Türkiye’nin son yıllarda sorun yaşadığı Suriye ve Mısır başta olmak üzere tüm ülkelerle problemleri çözeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’yle (NATO) ilgili şunları söyledi:

“Biz NATO’nun bir parçasıyız. Dolayısıyla kendimizi bu ittifakın dışında göremeyiz. Bu konuda taahhütlerimiz var. Biz NATO’yu sadece bir savunma aracı, kurumu olarak da görmüyoruz. NATO artık bugün 21. yüzyılda aynı zamanda demokrasinin de bir güvencesi.”

“S-400’leri kimlere karşı kullanacağız?”

Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili olarak ise “Rusya’yla ilişkilerimizin iyi olmasını isteriz… Ama biz Batı ittifakının bir parçası olmak isteriz” diyen S-400’ler konusuna da değinerek, “Türkiye’nin S-400’leri kime karşı kullanacağını ilk günden beri soruyorum. Suriye mi, İran mı, Yunanistan mı? Kim için kullanacağız? Bu sorunun şu ana kadar cevabı alınmış değil” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, alınan S-400’lerin depolarda beklediğini belirterek, NATO’yla entegre bir sistemin doğru olacağını söyledi.

“Suriyeliler konusunda yapacaklarımız kafamızda hazır”

Türkiye’de resmi rakamlara göre 3,6 milyon Suriyeli bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Suriye’ye döneceklerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’la oturup anlaşma yapılması ve diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması gerektiğini belirtti.

Bütün bu konularda yapılacakların kafalarında hazır olduğunu belirten CHP lideri, Suriye’ye gideceklerin yaşayacakları yerlerde Avrupa Birliği (AB) fonlarının kullanılabileceğini, güvelik için de BM’nin devreye alınabileceğini vurguladı.

“Merkez Bankası başkanını değiştireceğiz”

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmaları halinde, bir numaralı kararnameyle verilerin alınabileceği bir planlama örgütünü kuracaklarını ve kendi alanında yetkin 25-30 kişinin bu kuruma atanacağını söyledi. CHP lideri ayrıca, bu atamalar yapılırken parti ayrımı gözetmeden liyakat usulüne göre tercihte bulunacaklarını ve toplumu hayal kırıklığına uğratmayacaklarını söyledi.

Son dönemde uygulamaları çeşitli kesimler tarafından eleştirilen ve üst üste faiz indirimine giden Merkez Bankası başkanı ve Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerini değiştireceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Merkez Bankası kültürüne sahip olmayan, para politikası nedir doğru dürüst bilmeyen bir insanın Merkez Bankası başkanlığına getirilmesi kadar yanlış bir şey yok” dedi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.