Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyaca ünlü caz sanatçısı Ahmet Muvaffak Falay yaşamını yitirdi – Önder Focan: “Uluslararası kalibredeki bir müzisyeni kaybettik”

“Maffy” lakabıyla bilinen, caz müziğinde dünyaca tanınan trompetçi Ahmet Muvaffak Falay (92) hayatını kaybetti. Caz sanatçısı Önder Focan, Falay’ı Medyascope’a anlattı.

Dünyaca tanınan caz sanatçısı Ahmet Muvaffak Falay, 92 yaşında hayatını kaybetti. İki yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Darülaceze Müdürlüğü’nün Kayışdağı yerleşkesinde yaşayan Falay, beynindeki tümör nedeniyle yaklaşık altı aydır tedavi görüyordu.

Sanatçının vefatını caz piyanisti Kerem Görsev sosyal medya hesabından duyurdu. Görsev, paylaşımında şu sözlere yer verdi: 

“Sabah gelen haber beni çok üzdü. Muvaffak Falay (Maffy) 92 yaşında vefat etti. Türkiye’yi dünyaya tanıtan trompet sanatçısı, caz müziği duayeni ülkemizde Ferit Odman, Kağan Yıldız, Engin Recepoğulları ile çalan genç müzisyenlere eşsiz bir repertuar öğreten büyük usta… Allah rahmet eylesin.”

Ahmet Muvaffak Falay, 1930 yılında Aydın-Kuşadası’nda doğdu. Müziğe ilgisi, müzisyen komşusunun teşvikiyle Kuşadası’nda başladı. Ailesi Falay’a küçükken “Mafilli” diye seslenirken, daha sonra bu lakap “Maffy”e dönüştü.

1950’li yıllarda yurtdışında çalışan Falay, 1960’da Almanya’ya giderek Kurt Edelhagen Orkestrası’nda çaldı. İlerleyen yıllarda Swedish Radio Jazz Group’a kabul edilen Falay, İsveç’e taşındı. Sanatçı burada Quincy Jones, Bernt Rosengren ve Don Cherry gibi sanatçılarla çalışma imkânı buldu.

Uluslararası standardı yakalayan Türkiyeli sanatçılardan ilki

Kariyeri boyunca, Dizzy Gillespie, Elvin Jones, Stan Getz ve Kenny Clarke gibi isimlerle beraber çalan Maffy’yi caz sanatçısı Önder Focan’a sorduk.

Maffy’yi Maffy yapan, cazın ana dilini çok iyi bilen bir müzisyen olması” diyen Focan, sanatçıyı “Dünya standardında müzisyenlerle birlikte çaldı, caz camiasında kabul gördü ve işler üretti. Uluslararası standardı yakalamış en önemli Türkiyeli caz sanatçılarından biridir, belki ilkidir” sözleriyle andı.

Falay’ın uzun yıllar İsveç’te yaşadığını ancak bu dönemde sadece İsveçli müzisyenlerle değil, Amerika’nın önde gelen müzisyenleriyle de çaldığını anlatan Focan, sözlerine şöyle devam etti: 

“Ne zaman bir yere gitsem ya da yurtdışından bir müzisyen gelse, mutlaka Muvaffak Falay’ı sorarlardı. Maffy 1950’ler, 1960’larda uluslararası ölçüde kendini gösterebilmeyi başarmış bir isim, kendisinin yurtdışında hakikaten büyük bir ismi var.” 

Focan, dönüp geriye baktığı zaman Maffy gibi başka bir ismin aklına gelmediğini belirtti.

Genç sanatçılarla da çalıştı

Önder Focan, Maffy ile yaşadığı bir anısını da şöyle anlattı: 

“1985’teki bir caz festivali öncesi aynı ortamdaydık. Festivalde kimlerin çalacağını sordu. Bahsederken, Elvin Jones’un çalanlar arasında olduğunu söylediğimde benden selamını iletmemi istedi. Festival zamanı, Maffy’nin selamını iletmeye gittim. Jones’un kulisinin oldukça kalabalık olduğu bir anda, ‘Maffy’nin selamını getirdim’ dediğimde Jones kalabalığı açarak bana doğru geldi ve Maffy’nin hatırına beni kucaklayarak ‘Maffy benim dostum, harika müzisyen’ dedi.”

“Dünya, uluslararası kalibrede bir caz müzisyenini kaybetti” diyen Focan, Falay’ın kariyerinin son zamanlarında Türkiye’de nitelikli genç sanatçılarla birlikte çaldığını ve kendi bilgilerini gençlere aktarmak için çaba harcadığını söyledi.  

Ahmet Muvaffak Falay kimdir?

Ahmet Muvaffak Falay, 1930 yılında Kuşadası’nda doğdu ve müzik hayatına 1942 yılında yine orada başladı. Falay, Ankara Konservatuvarı’nda yedi yıl trompet ve piyano eğitimi aldı.

1950’lerden sonra yurtdışında çalışmalar yapmaya başlayan sanatçı 1960 yılında Almanya’ya gitti. İlerleyen dönemlerde Swedish Radio Jazz Group’a kabul edildi ve İsveç’e taşındı.

Müzisyen, 1956’da Türkiye’ye ilk defa gelen dünyaca ünlü caz trompetçisi Dizzy Gillespie’yi karşılayan isimler arasında yer aldı. Gillespie, “Down Beat” isimli dergide yayımlanan yazısında, Falay’dan övgüyle bahsetti ve onu caz dünyasının ünlü trompetçileri Miles Davis ve Roy Eldridge ile kıyaslanabilecek bir trompetçi olarak niteledi. Falay, 1970’te Dizzy Gillespie Reunion Orchestra’ya katıldı.

1985 yılında kendi caz grubunu kurarak konserler vermeye başlayan Falay, 1992’de “Sevda”, 1986’da “we six”, 1993’te “Maffy Falay Sextet” ve 1996’da “Hank’s Tune” albümlerini çıkardı. 

2005’te 12. İstanbul Caz Festivali’nde İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan sanatçının 2011’de Kuşadası’na heykeli dikildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.