Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope uzmanlara ve vatandaşlara sordu: Maske zorunluğu kaldırılmalı mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen haftaki kabine toplantısının ardındanMaskelerin ne zaman çıkacağı konusu da dahil olmak üzere bundan sonra neler yapılacağını net bir şekilde ifade edeceğiz” diyerek koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni düzenlemelerinin bu hafta açıklanacağını söylemişti. Koca’nın açıklamaları, “Maske zorunluluğu kaldırılacak mı?” sorusunu gündeme getirdi. Medyascope, maske zorunluluğunun kaldırıp kaldırılmaması gerektiğini uzmanlara ve vatandaşlara sordu.

Kamera-kurgu: Ayşegül Karagöz

Birçok ülkenin maske zorunluluğunu kaldırmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgında yeni yol haritasının bu hafta kamuoyuna açıklanacağını belirtmişti.

Açık havada maske takma zorunlululuğunun kaldırılabileceği belirtilirken, gözler yarınki kabine toplantısına çevrildi.

Medyascope, maske zorunluluğunu uzmanlara ve vatandaşlara sordu.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “Maske zorunluluğunu kaldırmak için henüz çok erken”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de maske zorunluluğunu kaldırmak ve önemleri gevşetmek için henüz çok erken olduğunu vurguladı. Ertuğrul, şu değerlendirmede bulundu:

“Gerek Avrupa ülkeleri gerek Kuzey Amerika’da şöyle bir düşünce hâkim: Herkes gördü ki Omicron özellikle aşılı ve genç grupta yani ‘çalışan’ dediğimiz, sosyal ve ekonomik zorunluluğu sağlayan grupta ağır hastalık tablosuna yol açmıyor. Asıl riskli grup özellikle ileri yaşta bağışıklık yetmezliği bulunan ve altta yatan hastalığı bulunanlar. Can kayıplarının önemli ölçüde olduğu grup da burası. Yüzde 90’lar hatta bazı çalışmalarda yüzde 90’ı da geçiyor. Bu verileri görünce birçok yönetici ve sağlık otoritesi şunu söylemeye başladı: ‘Bizim bunun için sistemi durdurmamıza ve sistemin bazı unsurlarının engellenmesine artık gerek kalmadı. O zaman biz artık pandemi koşullarından çıkalım ve yavaş yavaş bir normalizasyon başlatalım.’ Bizim ülkemiz de bu trene atladı. Şu anda biz de buraya doğru gidiyoruz, bakanın açıklamalarından benim anladığım bu. Peki bu halk sağlığı açısından doğru mu? Bana göre halk sağlığı açısından doğru değil. Pandemi koşulları devam ediyor mu ve hâlâ bir enfeksiyon etkeni nedeniyle bir günde yüz binlerce insan enfekte oluyor mu dünyada? Evet. Buna bağlı olarak da yüz binlerce insan yaşamını yitiriyor mu? Evet. Bu sorulara evet yanıtını verdiğiniz anda pandemi koşullarının en azından belirli unsurlarıyla devam etmesi gerekiyor.”

Arşiv

“Virüs devam ettiği sürece maske zorunluluğu kaldırılmamalı”

İstanbul Taksim’de mikrofon uzattığımız bir vatandaş, koronavirüs salgını devam ettiği sürece maske zorunluluğunun da devam etmesi gerektiğini söyledi Açık havada bulaş riskinin düşük olduğunu ancak rüzgârlı havalarda bulaş ihtimalinin artabileceğini belirten vatandaş, artan vaka sayılarına dikkat çekerek mekanlardan temizlik ve mesafe önlemlerini artırmalarını istedi.

“Açık havada zorunluluk kaldırılmalı ancak kapalı alanlarda devam etmeli”

Medyascope’a konuşan başka bir vatandaş ise maske takma zorunluluğunun açık havada kaldırılması gerektiğini ancak toplu taşıma araçlarında bulaş riskini azaltmak için maske takma zorunluluğunun sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Vakaların artmasından endişe duyduğunu dile getiren vatandaş, herkesin bireysel önlemlerini artırması gerektiğini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.